2024 Suzuki Swift Yeni Tasarımı ve Hafif Hibrit Motoruyla Tanıtıldı

12-02-2024 08:00 - 294 Okundu

Suzuki'nin 2023 Japonya Mobilite Fuarı'nda sergilediği en önemli model şüphesiz yeni Swift oldu. Konsept olarak adlandırılmasına rağmen, bu model esasen 2024 yılında piyasaya sürülmesi planlanan üretim versiyonudur.

Mevcut Swift 2016'nın sonlarında piyasaya sürüldü ve 2020'de küçük bir makyaj geçirerek önemli bir revizyon için olgunlaştı. Yeni nesil, boyut ve oranlarını koruyarak selefinden bazı ayırt edici tasarım öğelerini koruyor. Bununla birlikte, aerodinamiği geliştirmek için tüm gövde yapısı yenilendi.

Swift'in güncellenmiş görünümü biraz daha küçük bir petek ızgara ile tanımlanırken Suzuki logosu artık kapaklı kaputun altına yerleştirilmiştir. Farlar LED vurgulara sahip yeni bir tasarıma sahip ve alüminyum tarzı süslemeyle vurgulanan daha ince bir tampon girişi ile tamamlanıyor.

Yan profil aynalarda, sütunlarda ve "yüzen" tavanda siyah vurgularla iki tonlu stili koruyor. Bununla birlikte, eski modelin gizli arka kapı kollarından farklı olarak, normal kapı kollarının üzerinde yeni bir karakter çizgisi yer alıyor. Yeni alaşım jantlardaki elmas kesim kaplama, boyut açısından üretime hazır gibi görünüyor ve konsept araçlarda görülen tipik büyük boy jantlardan ayrılıyor.

Arka kısımda, tamponun alt kısmında koyu bir arka plan ve siyah süslemeli daha küçük ve daha kutulu LED arka lambalar buluyoruz. Son olarak, konsept, büyük olasılıkla üretim modelinin renk paletine dahil edilecek olan Frontier Blue Pearl Metallic tonunu tanıttı.

İç mekanda önemli değişiklikler yapılmış ve biraz daha büyük olan Baleno'ya benzer bir düzene sahip. Beyaz plastik kaplama kapılara kadar uzanıyor ve ilginç bir dokuyla modern bir görünüm kazandırıyor. Muhtemelen 9 inçlik bir ünite olan bağımsız bilgi-eğlence ekranı kalın çerçevelerle çevrelenmiş ve dokunmaya duyarlı kısayollar içeriyor.

Entegre düğmelere sahip direksiyon simidi, dönen kadranlar yerine geçiş anahtarlarına sahip revize edilmiş klima kontrollerinde olduğu gibi Suzuki serisindeki diğer modellerden taşınmıştır. Gösterge paneli, aralarında küçük bir ekran bulunan analog kadranlara sahip ve bu da bunun bütçe odaklı bir model olduğunu kanıtlıyor. İlginç bir şekilde, orta konsolda çoklu USB şarj portlarının üzerinde bir CD yuvası var.

Suzuki, Avrupa ve Japonya gibi belirli pazarlarda (Hindistan'ın aksine) modellerini çok sayıda ADAS ile donatmasıyla biliniyor ve yeni Swift de bu kuralın bir istisnası olmayacak. Yeni nesil, "Sürücü İzleme" ve "Adaptif Uzun Far" sistemlerinin yanı sıra "Çift Sensörlü Fren Desteği II" adı verilen gelişmiş bir çarpışma azaltma sistemine sahip olacak.

2024 Suzuki Swift 3,860 mm uzunluğunda, 1,695 mm genişliğinde ve 1,500 mm yüksekliğinde olup dingil mesafesi 2,450 mm'dir . Bu rakamlar önceki modelle neredeyse aynı olup, mevcut Heartect mimarisinin geliştirilmiş bir versiyonunu temel alacağını doğrulamaktadır.

Şirket, güç aktarma organları hakkında sınırlı ayrıntı vererek, bunu bir CVT şanzımanla eşleştirilmiş "düşük yakıt tüketimli" "yüksek verimli" bir motor olarak tanımladı. Bununla birlikte, Paultan'daki meslektaşlarımız da dahil olmak üzere Tokyo'daki sergileri inceleyenler, kaputun altında hafif hibrit sistemli üç silindirli bir motorun varlığına dikkat çekti. Bu motorun, dört silindire sahip mevcut 1.25 litrelik K12C ünitesiyle ilgisi yok gibi görünüyor. Elektrikli versiyonun yanı sıra, yeni motorun özellikle Hindistan gibi pazarlar için yalnızca İYM'li bir varyantta sunulması bekleniyor. Buna ek olarak, Rushlane tarafından bildirildiği üzere, Avrupa pazarında yer bulabilecek "güçlü hibrit" bir versiyon hakkında söylentiler var.

Konseptin görünüşüne bakılırsa, aynı üretim spesifikasyonuna sahip 2024 Suzuki Swift'in yıl sonundan önce Japonya'da tanıtılmasını bekliyoruz. Suzuki kısa süre önce Japonya'da mevcut Swift Sport'un 2024 MY olarak güncellendiğini duyurdu, bu da yeni neslin hot hatch versiyonunun muhtemelen 2025 MY için tam zamanında geleceği anlamına geliyor.