2025 Fiat Panda: Yeni Şehirli Otomobil Hakkında Bildiklerimiz

Fiat, yenilenen modelini 2025 yılında çıkaracak.
30-10-2023 08:29 - 15652 Okundu

Fiat, 2024 yazında piyasaya sürülmesi planlanan ve merakla beklenen dördüncü nesil Panda'yı tamamen elektrikli bir güç aktarma organıyla tanıtmaya hazırlanıyor. Bu yeni nesil Panda, uygun bir fiyat etiketiyle Çin yapımı rakipleri hedefliyor. Centoventi konseptinden ilham alması beklenen üretim modelinin crossover stilini benimserken, seleflerinin sadeliğini ve pratikliğini koruması ve efsanevi 4×4 versiyonlarını anımsatan bir macera dokunuşuyla renklendirilmesi bekleniyor.

Mevcut üçüncü nesil Fiat Panda, 2011 yılından bu yana hemen hemen hiç değişmedi. Aracın 15 yaşına gireceği 2026 yılına kadar da varlığını sürdürmesi bekleniyor. 

Maliyetleri düşürmek adına, Panda bazı dış bileşenlerini 2024 Citroen e-C3 ile paylaşabilir. Yine de Fiat, Panda'nın 80'lere kadar uzanan uzun bir geçmişi olan serisinin temel modellerinden biri olması nedeniyle markaya özgü gövde panellerine yatırım yapacaktır.

 
Bu açıklamalar, günlük yaşamı hem kolaylık hem de keyifle geliştiren akıllı, pratik çözümler lehine pahalı teknolojik araçlardan kaçınarak sade bir iç tasarıma geri dönüleceğini gösteriyor. Örneğin, temel modeller Fiat 500e ve Dacia'nın tüm serisine benzer şekilde geleneksel bilgi-eğlence ekranı yerine bir akıllı telefon yuvası içerebilir. Fiat'ın Citroen e-C3'te görülen ve dijital gösterge panelini kullanım dışı bırakan akıllı head-up display özelliğini benimseyip benimsemeyeceğini göreceğiz.

2024 Panda, düşük maliyetli modeller için tasarlanan ve yaygın olarak kullanılan CMP / eCMP mimarisinin bir evrimi olan Stellantis'in yeni Smart Car platformu üzerinde yer alacak. Aynı alt yapı, yepyeni 2024 Citroen e-C3'te de kullanılıyor ve bize yaklaşan Fiat'tan ne bekleyeceğimiz konusunda harika bir fikir veriyor.

Panda'nın Fransız muadili, 111 hp (83 kW / 113 PS) güç üreten tek bir elektrik motoruyla ilk çıkışını yaptı. Bu güç aktarma organı, aracın 0'dan 100 km/sa (0-62 mph) hıza 11 saniye gibi makul (bir şehir otomobili için) bir sürede çıkmasını ve elektronik olarak sınırlandırılmış 135 km/sa (84 mph) azami hıza ulaşmasını sağlıyor. Bunu tamamlayan 44 kWh lityum-demir-fosfat (LFP) batarya paketi, WLTP tahmini 320 km (199 mil) menzile sahiptir ve bu da onu şehir merkezli elektrikli sürüş için uygun bir seçim haline getirir.