Otomotivde Kara Liste Nedir 2021-11-23

Bu liste ile al-satçıların önüne geçilmek isteniyor.
23-11-2021 14:06 - 16629 Okundu

Otomotiv firmaları yeni bir dönem başlatıyor.Galericilerin ve al-satçıların bulunduğu bir liste hazırlayan marka, böylece bireysel satın alım yapmak isteyenlerin önünü kesemeyecek. Lansmanlarda ve kampanyalarda özel fiyattan alım yapan al-satçılar nedeniyle, bireysel müşterilere sıra ya da araç gelmiyordu. Bu da müşterinin aracı birkaç ay sonra 30-40 bin TL daha zamlı almasına neden oluyordu.

Bu sene ortaya çıkan çip krizi de otomotiv sektöründe büyük bir yara açtı.Üretimin azalması nedeniyle sıfır otomobile ulaşmak daha da zor oldu. Bu durum da fiyatların bir anda yükselmesine neden oldu.

Bu saydığımız nedenlerden dolayı otomobil satışları Ekim ayında %47 oranında geriledi ve aylık 40 bin seviyesine düştü. Kasım ayı verileri henüz yayınlanmadı ancak bu düşüşün Kasım ayında daha da derinleşmesi bekleniyor.

Bazı müşterilerin 6 ayda bir üç otomobil satın alması da sıfır otomobile ulaşması engelliyor. Galericilerin ise kendi aileleri ve eş-dosta alım yaptırması da bireysel müşterinin sıfır araca ulaşmasını engelliyor. Şirketlerde oluşturdukları kara liste ile bu tarz satın alımların önüne geçmeyi hedefliyor.