Sıfır Arabaların Yerini Az Kullanılmış Otomobiller Alacak

Yeni otomobile olan ilgi yılın son 4 ayında az kullanılmış otomobillere kayacak !
02-09-2015 12:48 - 19835 Okundu

tomotiv sektörünün 1 Milyon barajına ulaşması hayal olurken, 900 Bin hedefine de kur artışı nedeni ile ulaşılabilecek gibi görünmüyor. Çünkü kur artışına istinaden yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 10 arasında değişen rakamlar ile zamlanması bekleniyor.

Euro’nun özellikle son bir aydaki hızlı tırmanışının yeni otomobiller üzerinde yapacağı zam etkisi, hatta bazı markaların şimdiden otomobil fiyatlarına zam yapmış olması satışların ve piyasa hareketliliğinin az kullanılmış otomobillere kaymasına neden olabilir. Yeni otomobil pazarının son 4 ayda gireceği sıkıntılı sürecin aksine kullanılmış otomobil pazarı yukarı yönlü ivme kazanaktır. Oluşacak olan fiyat farkından dolayı yeni otomobil kondisyonunda kullanılmış otomobillere kullanıcıların ilgisi artabilir.

Yeni otomobil sektörüne zorlu 4 ay geçirtecek olan Euro’daki kur artışı ve zam etkisinin kullanılmış otomobil sektörüne yaşatacağı hareketlilik ile ilgili azkullanilmisoto.com Kurucu Ortağı Cenk Kazancı “Son dönemde dövizdeki hızlı artış özellikle Premium segmentte yer alan markaların fiyatlandırma politikalarını haklı olarak zorluyor. Sıfır otomobillerin fiyat artışlarına paralel olarak ikinci el otomobil piyasaları  bu artışlara hiçbir dönemde hızlı tepki vermez. Piyasaların yükselen fiyatlara alışması, döviz kurlarının oturması sonucu güncel ikinci el fiyatları oluşmaya başlar. Şu an gerek sıfır gerekse ikinci el otomobil alıcıları beklemeye geçmiş durumda. Herkes yeni kur oranlarının ve faiz oranlarında ki artışın suni bir artış mı yoksa kalıcı bir artış mı olduğunu anlamaya çalışıyor. Tüm fiyat ve oranların “gerçek” seviyelere oturduğu anda alımların başlayacağını öngörüyorum. Sıfır araç fiyatlarındaki artıştan daha az yükselen yeniye yakın ikinci el araçların avantajları bir fırsat haline gelecek ve özellikle seçimler sonrası bence tercih sebebi olacak. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında kullanılmış araç satışlarında ciddi artışlar öngörüyorum. Bugün itibari ile Türkiye’de Premium segmenti oluşturan ilk 3 markadan yaklaşık 40 Bin kullanılmış otomobil satıştadır. Bu markalardan yalnızca 17-18 Bin adedi 5 yaş altı ve bu araçların yalnızca 7 – 8 Bin adedi 20 Bin kilometrenin altında yer almaktadır. Bize göre “fırsat” tam olarak bu 7-8.000 araç üzerinde oluşacak. Sıfır fiyat artışlarına göre fiyatları çok daha az yükselen az kilometreli ve iyi kondisyondaki bu araçlar 2015 yılının son çeyreğinde tercih sebebi olacak ” şeklinde konuştu.