Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Trafik kazası sonrası yapılması gerekenleri ve trafik sigortasının sizlere sağladığı faydaları yazımızdan okuyabilirsiniz.
13-05-2022 10:24 - 14804 Okundu

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Kaza, trafiğe çıkan herkesin başına gelebilecek olumsuz bir durumdur. Araç sürücülerini trafikte bekleyen riskler arasında yer alır. Türkiye’de ortalama bir yıl boyunca 150.00 ve üzerinde trafik kazası meydana gelmektedir. Bu veriler içerisinde ağır yaralanmaların, can kayıplarının, maddi hasarın büyük olduğu trafik kazaları bulunmaktadır. Bu sebeple sürücülerin trafik kazaların da anlık ve daha sonrasında yapmakla mükellef oldukları çeşitli kurallar bulunur.

En az iki aracın karıştığı kazalarda sürücülerin karşılıklı yapması gereken çeşitli işlemler bulunur. Bunlardan biri kaza tespit tutanağı adıyla bilinen ve kazayı resmileştiren tutanaktır. Bu tutanak sayesinde yapılan kaza karşılıklı olarak kabul edilir ve resmiyete dökülür. Her kaza sonrası yapılması gereken önemli bir belgedir. Tarafların karşılıklı anlaştığı durumlarda herhangi bir polis veya jandarmaya gerek duyulmazken tarafların anlaşamadığı durumlarda ise güvenlik görevlilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Kaza Sonrası Ne Yapmam Gerekiyor?

Kaza sonrası yapılacak çeşitli prosedürler sürücüleri maddi manevi kayıplardan korumakla birlikte hukuki işlemlerin daha hızlı sonuçlanmasına da yardımcı olur. Trafik kazaları, sürücüleri hem bedensel hem de maddi açıdan oldukça zarara uğratan olumsuzlukların başında gelmektedir. Bundan dolayı kaza yaşayan herkesin öncelikle yapması gereken ilk şey sakin olmaktır. Sakin bir şekilde öncelikle kendi sağlığınızı kontrol etmeli daha sonra varsa araç içerisindeki kişileri yoksa da karşı tarafın sağlığını kontrol etmelisiniz. Herhangi bir sağlık sorunu oluşmadığı takdirde kazayı belgeleyerek işlemlere devam edilmesi gerekir. Bu alanda ilk yapılması gereken aracın her alandan detaylı fotoğraflarının çekilmesi ve daha sonra her iki tarafında uzlaşarak kaza tespit tutanağını eksiksiz bir şekilde doldurması gerekmektedir.

Trafik kazası sonrası araç tamiri şayet araçta tamir gerektirecek bir durum oluşmuşsa yapılmaktadır. Genellikle kazaya karışan her araç ufak da olsa bir tamir işlemi geçirir.

 

Araçlara Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?

Trafik sigortası, aslında bilinen tam adıyla zorunlu trafik sigortası devlet tarafından tüm motorlu araç sahiplerine yapılması zorunlu kılınan bir sigorta çeşididir. Bu sigorta kaza sonucunda karşı tarafın aracına veya üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar için araç sahibini güvence altına alan bir sigortadır. Son derece önemli ve yaptırılması zorunludur. Zorunlu trafik sigortasının en çok karıştırıldığı konulardan biri kaskodur. Kasko ile trafik sigortası arasında çeşitli farklar bulunur. Kasko sigortası tamamiyle sürücünün kendisinin yaşamış olduğu zararı karşılamaktadır. Araç sahipleri araçlarına kasko yaptırmayı kendi tercihleri doğrultusunda yapmaktadırlar. Fakat trafik sigortası kasko gibi keyfi değildir.

Kasko ile zorunlu trafik sigortası arasında oluşan farklar araç sahiplerinin sıklıkla karışıklık yaşadıkları bir konudur. Her iki sigortanın da amacı araç sahiplerini korumak olsa da temelde çeşitli ayrılıklara tabidirler.

 

Kaza Tespit Tutanağını ve Kaza Kusur Oranı Nasıl Sorgulanır?

Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi oldukça basit ve kısa süreli bir işlemdir. Bu sorgulama iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar;

  • SMS yardımıyla kaza tespit tutanağı sorgulama
  • İnternet üzerinden kaza tespit tutanağı sorgulama

Her iki türlü de istenen sonuca kolaylıkla ulaşılabilmektedir. İnternet üzerinden yapılacak işlemler E-Devlet üzerinden yürütülmektedir. E-Devlet üzerinden çeşitli adımlar geçilerek istenen bilgiye ulaşılır. Bu adımlar sırasıyla şöyledir;

  • Öncelikle E-Devlet sayfası açılmalıdır
  • T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme girilmelidir
  • Arama motoruna maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı yazılarak tutanak sayfasına gidilmeli
  • Şahıs aracı hakkında sorgulama yapmak için gerçek kişi, ticari işletmelere kayıtlı olan araçlar adına sorgulama yapmak için ise tüzel kişi seçeneği seçilmelidir

Bu işlemler sırasıyla gerçekleştirildikten sonra istenen kayda kolaylıkla ulaşabilmek mümkündür. Fakat 01.01.2022 yılı itibariyle sistem üzerinden sadece herhangi bir polis tarafından yapılmış olan kaza tespit tutanaklarına ulaşılabilmektedir. Kazada kusur oranı sorgulama işlemi ise yine E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu işlemi Sigorta Bİlgi Merkezi’nden veya SMS üzerinden yapabilirsiniz. Tramer üzerinden depolanan bu bilgiler her vatandaşın ulaşabileceği bir alandadır.

 

Trafik Kazası Sonrasında Araçlarda Değer Kaybı Olur mu?

Trafik kazaları sonucunda araçlarda çeşitli değer kayıpları oluşabilmektedir. Araç değer kaybı genel anlamıyla, meydana gelen trafik kazası sonucunda hasar alan araç bu hasar nedeni ile çeşitli bakım, tamir, tadilat veya onarım gibi işlemlerden geçmesi ve süreç sonunda ikinci el piyasasında değeri altında satışa sunulmasıdır. Araç her ne kadar iyi tamir edilmiş olursa olsun işlem gördüğü için piyasa değerinin altında kalmaktadır. Trafik kazası araç değer kaybı oluşturan en önemli etkendir. Hemen hemen her kazada çeşitli maddi kayıplar oluşur ve araçların belirli bölgeleri tamire ihtiyaç duyar. Bu sebeple kazaların %90’ı araçlarda değer kaybına sebep olur.

Trafik kazası sonrasında aracın değer kaybı kusurlu olan taraftan talep edilir. Yani meydana gelen kazada kusursuz alanda bulunan tarafın aracının değer kaybı, bu kazanın oluşmasına sebep olan taraf tarafından karşılanmaktadır veya kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanması gerekir. Bunun karşılanabilmesi için trafik kazası sonrası araç değer kaybı davası açılması gerekmektedir. Bu davayı da açabilmek için öncelikli etken davayı açmak isteyen tarafın tam kusurlu olmaması şarttır. Yani kusurlu olan taraftan aracın değer kaybını talep edebilmek için öncelikle %100 kusursuz olmak en önemli şarttır. Daha sonrasında dava çeşitli kurumlarca açılır ve haklı bulunulduğu takdirde kazaya sebep olan taraftan değer kaybı talep edilir.

 

Bu içerik sigortaladım.com sponsorluğunda oluşturulmuştur.