Virüs Salgını Otomotiv Bayilerine Pahalıya Mal Oldu

Fatura giderek artıyor.
19-04-2020 17:27 - 18853 Okundu

Virüs salgının en çok etkilediği sektörlerden birisi de otomotiv oldu. Neredeyse tüm üreticiler fabrikalarında üretimi askıya aldı. Bu nedenle Türkiye'deki fabrikalarda da üretim geçici olarak durduruldu.

Fabrikaların durmasının dışında yetkili satıcılarında durumu çok iyi değil. Yaşanan talep daralması ile, 1 ile 3 milyon TL arasında zarar yaşandığı tahmin ediliyor. Satışların da %60 oranında düşeceği öngörülüyor.

Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Uğur Sakarya, “Bu dönemde, düşük showroom ve servis trafiği yaşayan, personelini salgından korumak adına dönüşümlü olarak çalıştıran otomotiv bayileri finansal açıdan oldukça zorlanacak.” Diyerek sektörü zor günlerin beklediğini belirtti.

Sakarya sözlerine şöyle devam etti:“Yılın ikinci çeyreğinde 185 bin adet olması beklenen yeni araç satışları, Koronavirüs sebebiyle en fazla 80 bin adette kalacak. Bayilerin ikinci el satışlarında nispeten daha az daralma olsa da, yine en az yüzde 50 daralma yaşanacaktır. Satış sonrasında ise iş hacimleri yüzde 60 azalmış durumda. Beklentimiz, satış sonrasında Mayıs ayında da benzer seviyelerde daralma yaşanacağı, Haziran ayından itibaren kademeli toparlanacağı yönünde.