AB Ülkeleri 2035'e Kadar Sadece Sıfır Emisyonlu Araç Satışında Anlaştı

Emisyonsuzhayatı için tarih verildi.

Avrupa Birliği parlamentosu, ara emisyon azaltma hedeflerini yükseltirken, 2035 yılına kadar tüm yeni araçlar için CO2 emisyonlarının yüzde 100 azaltılması lehinde karar verdi. Anlaşma, Avrupa'da, hibrit ve plug-in hibrit dahil, benzinli ve dizel motorlu tüm yeni araçların önümüzdeki on yılın ortasına kadar kullanımdan kaldırılmasıyla sonuçlanacak.

Konsey, 2030 yılına kadar CO2 emisyon seviyesinin yeni arabalar için yüzde 55 ve yeni kamyonetler için yüzde 50 azaltılması gerektiğine karar verdi. 2035 yılına kadar ise Avrupa Birliği'nde satılan tüm yeni araçlar, CO2 emisyonlarında yüzde 100 azalma sağlayan sıfır emisyonlu üniteler ile gelmek zorunda kalacaklar. Bu hedefler dönemin teknolojik gelişmeleri de dikkate alınarak 2026 yılında gözden geçirilecektir.

Ferrari ve Lamborghini gibi daha küçük ölçekli otomobil üreticileri, geçici emisyon azaltma düzenlemelerinden muaf olacaklar. Ancak   2035'in sonuna kadar sıfır emisyon hedeflerine uymaları için yeni yatırımlar da yapmaları gerekecek.

Elektrikli araç satışlarında meydana gelecek artışa hazırlanmak için tüm üye ülkeler, şarj istasyonları da dahil olmak üzere alternatif yakıt altyapısının (AFIR) daha hızlı devreye alınması için hedeflerini revize edecek.