Avrupa Komisyonu BYD, Geely ve SAIC' İ İncelemeye Alıyor

Avrupa Komisyonu görevlileri Çinli otomobil üreticilerine yönelik soruşturmalarını ülkenin en büyük markalarından bazılarına yapacakları ziyaretlerle başlatmak üzere.
18-01-2024 01:00 - 374 Okundu

Yeni bir rapora göre müfettişler, Çinli otomobil üreticilerinin Avrupalı meslektaşları karşısında haksız rekabet avantajına sahip olup olmadıklarını tespit etmek üzere önümüzdeki haftalarda Çin'e gidecek.

Soruşturma bizzat Avrupa Komisyonu tarafından başlatıldı ve Çin yapımı elektrikli araçların devlet sübvansiyonu alıp almadıklarını ve bu sayede Avrupa'da perakende satış fiyatlarının belirlenmesinde devlet sübvansiyonu almayan Avrupalı markalara kıyasla haksız bir ekonomik avantaj sağlayıp sağlamadıklarını ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Soruşturma geçtiğimiz Ekim ayında başlatıldı ve bir yıldan biraz fazla sürmesi bekleniyor. Çinli otomobil üreticileri Avrupa Komisyonu'nun soru formlarını zaten yanıtlamıştı ve ülkeye yapılan bu ziyaretin verilen yanıtları kontrol etmek amacıyla yapıldığına inanılıyor.

Reuters, Çin yapımı otomobil satışlarının şu anda AB'de satılan tüm araçların yüzde 8'ini oluşturduğunu ve bu rakamın 2025 yılında yüzde 15'e çıkabileceğini bildirdi. 

Geçen yıl Stellantis'in patronu Carlos Tavares, Çin otomobillerinin Avrupa'daki otomobil üreticileri için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunmuştu ve bunun haklı nedenleri vardı: MG4 gibi ülkenin bazı elektrikli araçları, Avrupa'da üretilen eşdeğer modellerden yüzde 20 daha ucuza mal olabiliyor. Ancak Stellantis geçen yıl düşmanlarını yakın tutan bir anlaşmayla Leapmotor'un 1,6 milyar dolarlık hissesini satın alarak Batılı firmaya Çin'e daha iyi erişim ve Leapmotor'a da Avrupa pazarına giriş yolu açtığını duyurdu.