Honda Civic Type R, 5 Rekoru Birden Kırdı

2018, Honda Civic Type R' ın yılı oldu.
06-08-2018 10:59 - 21886 Okundu

Honda, Civic Type R Challenge 2018 kapsamında 2018 yılında Avrupa’nın önemli beş pistinde beş tur rekoru kırma hedefiyle yola çıkmıştı. Honda 2 dakika 10,19 saniye ile Macaristan’ın efsanevi Hungaroring GP pistinde önden çekişli standart seri üretim otomobil tur rekorunu kırarak hedefini gerçekleştirmiş oldu. Civic Type R’ı Formula 1 Dünya Şampiyonu ve güncel NSX Super GT pilotu Jenson Button zafere ulaştırdı. Hungaroring GP pisti Jenson Button için ayrı bir öneme sahip. Ünlü pilot 2006 yılında yine Honda ile bu pistte ilk Grand Prix zaferine ulaşmıştı.

 

Hungaroring pisti, 180 derecelik keskin dönüşleri ve karmaşık bir şikanla ile kıvrımlarla dolu dar bir pist. 4,38 km uzunluğundaki pist bütün bu özellikleriyle Avrupa'nın en teknik pistlerinden biri olarak öne çıkıyor. Pistin teknik yapısı ve zorluluk seviyesi Civic Type R’da kullanılan Uyarlanabilir Amortisör Sisteminin başarısını gözle önüne serdi. Civic Type R yüksek performanslı kullanımlarda da pistte etkin bir yol tutuş, etkin bir düz gidiş stabilitesi ve son derece çevik sürüş özellikleriyle göz doldurdu. Son derece başarılı süspansiyon sisteminin yanı sıra çok iyi ayarlanmış direksiyon sistemi ve gelişmiş aerodinamik özellikler de Hungaroring GP pistindeki tur rekorunu beraberinde getirdi.

 

Tur rekorunu değerlendiren Jenson Button: “Bu pist benim için büyük öneme sahip. İlk Formula 1 zaferimi yine Honda ile bu pistte kazanmıştım. Type R ile bu pistte yeni önden çekişli standart seri üretim otomobil tur rekoruna imza atmış olmaktan dolayı çok mutluyum.” dedi.

Civic Type R’ı da değerlendiren deneyimli pilot: “Pit alanından çıkar çıkmaz ilk dikkatimi çeken aracın muhteşem dengesi oldu. Ben önden çekişli otomobillerin olmadığı bir geçmişe sahibim. Dolayısıyla benim için oldukça sıra dışı bir deneyim oldu. Ancak araç son derece dengeli bir sürüş sergiliyor. Sadece yolda dengeli durmakla kalmayan araç mükemmel frenleri ve vites yolları belirgin kolay vites geçişlerine sahip manuel şanzımanıyla hem güven veriyor, hem de sürücü ile otomobil arasında mükemmel bir bağ kurma imkanı sunuyor” dedi.

 

Honda, 2016 yılında benzer bir etkinlikte önceki nesil Civic Type R ile yine Hungaroring pistinde tur rekoru kırmıştı. 2018 Type R Challenge kapsamında Avrupa’nın önemli pistlerinde beş tur rekoruna imza atan Civic Type R, daha önce Nisan 2017’de henüz geliştirilme sürecinde efsanevi Nürburgring Nordschleife’nin önden çekişli otomobil tur rekorunu 7 dakika 43,8 saniye ile kırmıştı. Bu altıncı rekor Honda Civic Type R’ın sınıfının en hızlı otomobili konumunu güçlendiriyor.

Civic Type R Challenge 2018 kapsamında Honda’nın beş şampiyon pilotu Avrupa’nın en önemli pistlerinde Civic Type R ile rekora koştu:

  • WTCR sürücüsü Tiago Monteiro, Portekiz'de Estoril pistinde 2 dakika 01,84 saniye ile tur rekoru kırdı.
  • BTCC efsanesi Matt Neal, İngiltere’nin Silverstone pistinde 2 dakika 31,32 saniye ile rekor kırdı
  • Japon Süper GT yıldızı Bertrand Baguette, Belçika'nın Spa-Francorchamps pistinde 2 dakika 53,72 saniye ile rekor kırdı
  • WTCR sürücüsü Esteban Guerrieri, Fransa'nın Magny-Cours GP pistinde 2 dakika 1,51 saniye ile rekor kırdı.

Yeni Honda Civic Type R, Honda tarihinin en geniş kapsamlı ürün geliştirme programı olan 10. nesil Civic ürün gamının bir parçasını oluşturuyor ve gerek pistte, gerekse de yolda hot-hatch sınıfının mümkün olan en iyi performans ve sürüş keyfini sunmak üzere tasarlandı. Yeni Honda Civic Type R; hafif ve yüksek rijitlik seviyesine sahip gövdesi, düşük ağırlık merkezi ve hızlı virajlarda direksiyona uygulanan yüksek tork etkisini azaltan gelişmiş çift bağlantılı ön süspansiyon sistemiyle sınıfının en hızlı otomobili olarak öne çıkıyor.