Lamborghini LM002 İyi Fikirlerin Asla Ölmediğini Kanıtlıyor

İlk SUV'unun yaratılması Lambo'yu iflasa sürükledi, ancak o kadar çekiciydi ki süper otomobil markası LM002'yi gerçekleştirmek için ölümden döndü
02-03-2024 09:00 - 179 Okundu

Bir Lamborghini SUV fikri bazıları için zorlayıcı olmaya devam ediyor, bu nedenle LM002'nin 1986'da üretime girmesi gerçekten tuhaf olmalı. Ancak devasa SUV uzun yıllardır üzerinde çalışılıyordu ve nasıl ortaya çıktığına dair karmaşık hikaye paylaşılmaya değer.

Hagerty için hazırlanan yeni bir videoda Jason Cammisa, "Lamborghini rozeti takarak para kazanmak için yapılan en hileli, en sinsi, en yasadışı, en palavracı planın" nasıl ortaya çıktığını anlatıyor.

Lamborghini, İtalyan süper otomobil üreticileri için çok zor bir dönem olan 70'lerin başında projeyle ilgilenmeye başladı. Ferruccio Lamborghini 1974 yılında otomobil şirketindeki hisselerini sattı ve bir yıl sonra Countach'ı inşa etmek için gereken malzemeleri satın almakta zorlandı.

 
Sonuç olarak, şirket kendisine hızlı para kazandırabilecek herhangi bir proje arayışındaydı. Bunlardan ilki BMW M1, ikincisi ise birkaç Amerikalı tasarımcı tarafından düşünülen askeri bir araçtı.

 
Amerikalı tasarımcılarla kurulan ortaklıktan ortaya çıkan ve Lamborghini Cheetah (yukarıda) adı verilen araç 1977 Cenevre Otomobil Fuarı'nda gösterildi. Konsept aracın popülerliğine rağmen ya da belki de bu nedenle FMC adlı bir Amerikan şirketi araca itiraz etti.

 

Bunun nedeni SUV'un tasarımcılarının daha önce kendisi için çalışmış olması ve Cheetah'ın M151 Jeep'in yerini alacak bir ABD askeri sözleşmesini kazanmak için tasarladığı XR311'in yeniden taklit edilmiş bir versiyonundan biraz daha fazlası olduğuna inanmasıydı.

FMC Lamborghini'ye dava açtı ve Cheetah öldü. Sayılır. Prototipi Amerika'ya geri göndermesine rağmen Lamborghini, BMW M1'in üretimini ayarlamak için aldığı fonları, kendi versiyonunu yapmak için SUV'un tersine mühendisliğine yönlendirdi. Bu, Lamborghini'yi kayyuma ve İtalyan mahkemelerinin kontrolüne gönderen mali açıdan felaket bir karar olduğunu kanıtladı.

Ancak, bu bile projeyi tamamen öldürmek için yeterli değildi. Yeni sahipleri altında hayatta kalma mücadelesi verirken Lamborghini, Cheetah'ı gören ve orduları için bir versiyonunu isteyen Orta Doğu'daki müşterilerden talepler aldı.

Geliştirme yeniden başladı ve Valentino Balboni'nin test araçlarından birini düşük hızlarda ters çevirmesinin ardından motorun ortada değil önde olması gerektiğine karar verildi. Şirket yeni V12'sini kaputun altına yerleştirdi ve Orta Doğu askeri anlaşmalarının suya düşmesinin ardından iç mekanı deri ile kaplayarak zengin müşterilere sattı.

Gerçekten de, bir Lamborghini arazi aracı fikri ölmeyi reddetti. Her ne kadar sadece 301 adet LM002 üretilmiş olsa da, bu fikrin nasıl ortaya çıktığının öyküsü, insanlar onu gerçeğe dönüştürmek için iflas etmeye istekli oldukları sürece, iyi bir fikrin her şeyden sağ çıkabileceğini kanıtlıyor.