Michelin'den Havasız Lastik

Michelin, tüm dünyada devrim niteliği taşıyacak olan X Tweel ismini verdiği havasız radyal lastik üretimi gerçekleştireceği tesisini açtı.
26-11-2014 12:23 - 19389 Okundu

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, ağır vasıta araçların taşıdığı en büyük riskler arasında yer alan ‘lastik patlamasını’ ortadan kaldıracak Michelin X Tweel Airless Radial Tire modelini geliştirdi. Dünya lastik sektöründe üretilen ilk ‘Havasız radyal lastik’ sayesinde özellikle peyzaj, inşaat, atık, geri dönüşüm ve tarım endüstrilerinde çalışan ağır vasıta araçların en büyük sorunu olan lastik patlama riskini de ortadan kaldırmış oluyor.

‘Havasız lastik’ olarak adlandırılan Michelin X Tweel, esnek ve şekil değiştirebilen poliüretan tellerle bir makaslama çubuğuna bağlı halde bulunan esnemez bir göbekten oluşuyor ve tüm bu aksamlar tek bir ünite olarak işlev görüyor. Bu benzersiz lastik modeli, Michelin’in yılda 600 milyon Euro’luk bütçe ayırdığı Ar-Ge ekibinin uzun çalışmaları sonucunda hayata geçirildi.

Michelin, X Tweel modelini üretmek için Amerika’da 135 bin metrekarelik tesis kurarken, bu üretim tesisi için 50 milyon dolarlık yatırım yaptı.