Scania Semi Güneş Enerjisi İle 10.000 KM'ye Kadar Menzil Üretebilir

Scania, yeni bir teknoloji için kolları sıvadı.
13-09-2023 07:54 - 19961 Okundu

Scania, Uppsala Üniversitesi ve diğer birkaç şirketle işbirliği yaparak kısmen güneş enerjisiyle çalışan bir plug-in hibrit tırı test etmeye başladı.

552 hp (412 kW / 560 PS) gücündeki TIR pek dikkat çekmiyor ama 18 metrelik hafif güneş panelleriyle kaplı olduğu için dikkatleri üzerine çekecek gibi görünüyor. Paneller 100 metrekarelik bir alana yayılıyor ve Scania bunun "benzer şekilde güçlü panellerle donatılmış bir eve eşdeğer" olduğunu belirtiyor.

Panellerin yüksek verimli olduğu ve İsveç'te yılda yaklaşık 8.000 kWh enerji üretmesinin beklendiği söyleniyor. Paneller, treylerdeki 200 kWh'lik bir bataryanın yanı sıra kamyondaki 100 kWh'lik bir bataryaya da enerji sağlıyor.

TIR şu anda test aşamasında ve proje, güneş enerjisinin işletme maliyetlerini ve emisyonları ne kadar azalttığını görmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, güneş panellerinin İsveç'te yılda 5.000 km'ye kadar emisyonsuz menzil sağlayabileceği tahmin ediliyor. İspanya gibi daha güneşli iklimlerde bu mesafe potansiyel olarak iki katına çıkarak 10.000 km'ye ulaşabilir.

Scania'dan Stas Krupenia yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Daha önce hiç güneş panelleri bu işbirliğinde olduğu gibi bir kamyonun güç aktarma organlarına enerji üretmek için kullanılmamıştı. Bu doğal enerji kaynağı taşımacılık sektöründeki emisyonları önemli ölçüde azaltabilir."