VW, Xpeng'den %5 Hisse Aldı

Volkswagen Grubu, şirketin Çin pazarındaki varlığını ve portföyünü genişletmeyi amaçlayan iki büyük anlaşma duyurdu.
27-07-2023 09:13 - 19880 Okundu

VW, Çin'de hızla büyüyen elektrikli araç pazarından aldığı payı büyütmek istiyor.Bu bağlamda ilk olarak, VW markası, teknoloji odaklı Çinli otomobil üreticisi Xpeng ile uzun vadeli teknolojik iş birliği için bir anlaşma imzaladı. VW ayrıca şirkette yüzde 5 hisseye sahip olmak için 700 milyon dolar yatırım yapacak. İkincisi ise  Audi ve SAIC, Çin pazarı için araçlar geliştirerek iki şirketin mevcut iş birliğini genişletmek için bir anlaşma imzaladı.

VW, Çin pazarındaki Tesla ve BYD gibilerinin yoğun rekabeti karşısında akıllı adımlar atmak istiyor.  İlk hedefler arasında, VW'nin Çin'in doğusundaki Anhui Eyaletindeki Hefei fabrikasını son teknoloji bir üretim, geliştirme ve inovasyon merkezi haline getirmek yer alıyor. Ancak Xpeng ile stratejik ortaklık, devasa pazar olan Çin'deki rekabet gücünü geri almanın bir yolu olabilir.

Başlangıçta VW ve XPENG, Çin pazarına özgü olacak iki yeni orta ölçekli EV üzerinde çalışacak. "Tamamen bağlantılı" olarak tanımlanan yeni modeller, 2026'da ortaya çıkacak.