BMW ve MG'ye Yanıltıcı "Sıfır Emisyonlu" Elektrikli Araç Reklamlarını Bırakmaları Söylendi

İngiltere'nin reklam otoritesi, otomobil üreticilerinin elektrikli araç reklamlarında bile "sıfır emisyon" terimini kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini belirtti
07-02-2024 09:00 - 221 Okundu

Hem BMW hem de MG, araçlarının emisyonları hakkında iddialarda bulunan reklamlar nedeniyle İngiltere'nin reklam otoritesiyle ters düştü. İlginçtir ki, bu kararlar, ajansın hibrid ve elektrikli araçlara atıfta bulunurken "sıfır emisyon" terimini kullanmaları nedeniyle otomobil üreticilerini ilk kez azarladığına işaret ediyor.

MG'nin durumunda, endişe Ağustos ayında Google'da yayınlanan ücretli bir reklamla ilgilidir. Reklam metni şöyle: "Bir Bayi Bulun - Test Sürüşü İçin Rezervasyon Yapın. Bir Sonraki MG HS Plug-in Hybrid, MG ZS veya MG5 EV Trophy Uzun Menzilli Aracınızda 1.000 £ Tasarruf Edin Modern bir tasarım, artırılmış menzil ve daha da fazla teknoloji ile yenilendi. Sıfır Emisyon."

Tahmin edebileceğiniz gibi, Reklam Standartları Kurumu  halen içten yanmalı motora sahip bir araçtan bahsederken sıfır emisyon ifadesinin kullanılmasına itiraz etti. Belirli koşullar altında sıfır egzoz emisyonuna sahip olsa da, bunlar sınırlıdır.

Şikayetin ardından MG, reklamlarından 'Sıfır Emisyon' ile ilgili tüm referansların kaldırıldığını doğruladı.

BMW'nin durumunda, ASA'nın şikayeti biraz daha incelikli. Alman otomobil üreticisi bu terimi Ağustos ayında yayınlanan reklamlarında da kullanıyordu, ancak yalnızca elektrikli araçlarla ilgiliydi. Daha spesifik olarak, 16 Ağustos 2023'te görülen BMW için ücretli bir Google reklamı, "Sıfır Emisyonlu Otomobiller - Broşürünüzü Bugün İndirin. BMW'nin resmi çevrimiçi web sitesini ziyaret edin. Mükemmel BMW elektrikli otomobili bulun. Test sürüşü için yer ayırtın. BMW elektrikli otomobil serisini keşfedin...".

BMW UK şikayete yanıt vererek, bataryalı elektrikli araçlarla ilgilenen tüketicileri hedeflemek için 'Sıfır Emisyonlu Arabalar' gibi terimlere teklif verdiklerini belirtti. Bu terimin Google Ads'in bir özelliği aracılığıyla otomatik olarak reklama dahil edildiğini açıkladılar. BMW, şikayeti alana kadar bu aktivasyondan haberdar olmadığını iddia ediyor. Alman otomobil üreticisi ayrıca, bu terimin arama sonuçlarının yalnızca küçük bir kısmında, özellikle de BMW'nin ücretli arama faaliyetlerinden elde edilen gösterimlerin %0,02'sinde yer aldığını belirtti.

Birleşik Krallık reklam otoritesi, bir elektrikli aracın "sıfır emisyon" olarak kabul edilebileceği tek anlamın sürüş sırasında olması nedeniyle, bu ayrımın reklamlarda açıkça belirtilmesi gerektiğine hükmetmektedir.

“We understood that when electric vehicles were driven, no emissions were produced,” the ASA writes. “However, in other circumstances, such as the manufacture or charging of an electric vehicle using electricity from the national grid, emissions were generated. For that reason an ad that featured a ‘zero emissions’ claim, that did not make explicitly clear that it was related to the reaction of the vehicle while it was being driven was likely to mislead.”

Neyse ki otomobil üreticileri için gerçek bir sonuç yok. ASA, her iki firmanın da söz konusu reklamların bu ifadelerle bir daha yayınlanmamasını sağlamaları gerektiğini belirtiyor, ancak hepsi bu kadar. Ancak, Birleşik Krallık için daha geniş anlamda bu bir emsal teşkil ediyor.

Edie.net'in haberine göre bu, reklamcılıkta "sıfır emisyon" ifadesinin bu özel kullanımı için yeni bir karar gibi görünüyor ve muhtemelen sektörün geri kalanı için etkileri olacak. Hükümet, yollardaki elektrikli araç sayısını artırmayı planladığı Sıfır Emisyonlu Araç Yetkisi gibi kendi belgelerinde elektrikli araçlardan "sıfır emisyonlu" olarak bahsettiğinden, bir devlet kurumu için ilginç bir pozisyon.