Elektrikli Otomobiller: Yüksek Performans, Üst Düzey Konfor ve Doğaya Saygı Bir Arada

Her geçen yıl daha fazla özelliğe kavuşan elektrikli otomobiller, otomotiv dünyasının geleceği olma özelliği taşıyor
19-12-2018 08:51 - 20320 Okundu

Otonom sürüş sistemleri ile donatılan, yüksek menzil özellikleri sayesinde uzun mesafelerin kat edilmesine olanak tanıyan araçlar, insan sağlığını ve doğanın korunmasına yönelik atılan en önemli adımlardan biri olarak görülüyor. Tüm bu özelliklerine ek olarak başta yüksek performans olmak üzere elektrikli araçların sürücülere sunduğu birçok avantaj bulunuyor.

Elektrikli Otomobillerin Avantajlarını Keşfedin

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu’nun verilerine göre 2018’in ilk 6 ayında bir önce yıla göre %197 oranında daha fazla talep gören elektrikli otomobil modelleri, doğanın korunmasına yardımcı oluyor. Atmosferik motorlu ve hibrit araçların aksine karbon salınımı yapmayan otomobillerin elektrik motorları ayrıca gaz pedalına basıldığı an kesintisiz tork sağlıyor. Elektrikli araç modelleri, bu özellikleri sayesinde daha seri ve keyifli sürüş deneyimi fırsatı yaratıyor.

Elektrikli araçlar bakım masrafı açısından da sürücülere avantaj sağlıyor. Yağ ve hava filtresi gibi sık değişmesi gereken parçalara ihtiyaç duymadıklarından, periyodik bakımları daha uzun aralıklarla yapılıyor. Bakım maliyetleri ise içten yanmalı motora sahip araçlara göre daha düşük seviyelerde kalıyor.

Elektrikli Araçlar Güçlerini Plug-In Motor Teknolojisinden Alıyor

Elektrikli araç modellerinin tamamı, güçlerini plug-in motorlardan alıyor. Yani bu tarz araçlar, hareket etmek için benzin veya dizel yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan enerji yerine şarj edilebilir bataryalarla desteklenen elektrik motorlarında üretilen güçten yararlanıyor. Motoru besleyen piller, bir şarj noktasına bağlanarak, hatta bazı modellerde hareket halindeyken kısa sürede doldurulabiliyor.

Sadece elektrik motoruna sahip otomobil modelleri, yakıt masrafı açısından benzinli ve dizel versiyonlarına göre %80 daha tasarruflu performans sergiliyor. Hatta elektrikli otomobiller, hibrit araçlar ile kıyaslandıklarında pilleri tam olarak şarj edilmiş haldeyken daha uzun mesafeler kat edebiliyor.

Elektrikli SUV Jaguar I-Pace Almanya’da Yılın Otomobili Seçildi

Lüks ve prestijli spor otomobil modelleri ile adından sıkça söz ettiren Jaguar’ın ürettiği ilk elektrikli performans SUV’u I-Pace, 59 rakibini geride bırakarak GCOTY (German Car of The Year) ödülünü kazandı. Elektrikli otomobil dünyasının en yeni üyelerinden biri olan I-Pace, alanlarında uzman 12 gazeteciden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda en yüksek puanı aldı. Aracın yüksek puan almasında üst düzey performans, sürüş deneyimi, yol tutuş, sürdürülebilirlik ve tasarım özellikleri etkili oldu.

Jaguar I-Pace, kompakt boyutlarına rağmen iç bölümünün genişliği ile dikkat çekiyor. Gücünü iki sabit mıknatıslı senkron elektrik motordan alan elektrikli SUV, saatte yaklaşık 270 kilometre menzil sunuyor. Üstelik dört çeker sistemine sahip araç, akıllı ayar özelliği sayesinde yolculuğu çok daha keyifli hale getiriyor.