İsveç, Elektrikli Araçları Yolculuk Esnasında Şarj Edebilecek Otoyol Geliştiriyor

İsveç, 2025'te dünyanın ilk kalıcı elektrikli yolunu açmaya hazırlanıyor.
08-05-2023 06:56 - 19687 Okundu

Elektrikli yol sistemi (ERS), elektrikli araçların hareket halindeyken şarj olmasını sağlayarak, şarj istasyonu ziyaretleri arasında daha uzun mesafelerin kat edilmesini sağlayacak.

Seçilen otoyol, İsveç'in büyük şehirleri Stockholm, Göteborg ve Malmö'nün ortasında bulunan E20 olarak açıklandı. Bu otoyol, 3.000 kilometreden fazla   yolun elektrikli hale getirilmesini öngören daha büyük bir planın ilk parçası olacak. Yine de küçük bir sorun var: İlk otoyolun hangi tür elektrikli yol içereceğine henüz karar verilimiş değil.

İsveç, elektrikli yol testlerinde öncü olmuştur ve halihazırda üç lider çözümü denemiştir. 2016 yılında,  elektrikli tren veya tramvaya benzer şekilde, ağır taşıtların pantograflar aracılığıyla şarj edilmesini sağlamak için elektrik hatları kullanan iki kilometrelik  bir yol açılmıştı. Daha sonra, Gotland'daki 1,6 kilometrelik  bir yol, asfaltın altına yerleştirilmiş şarj bobinleri kullanılarak elektriklendirildi.

Hareket halindeyken şarj etme özelliği,  sadece bir elektrikli aracın kullanılabilir menzilini genişletmekle kalmayacak, aynı zamanda daha küçük piller sayesinde daha ucuz elektirkli araçların üretilmesini de sağlayacaktır.