Kış ayları öncesi iyi bir yol tutuşu için palet mi zincir mi?

Hava sıcaklığının eksinin altında seyrettiği günlere gelmeden bazı hazırlıkları tamamlamak gerekiyor.
03-11-2022 07:59 - 20174 Okundu

Özellikle gün içerisinde direksiyon başından kalkmayan bir araç kullanıcısı iseniz, kış ayları için gerekli önlemleri almak sizin için bir zorunluluk. Özellikle kışın başında beyaz örtüye bürünen ve mevsim sonuna kadar karın yerden kalkmadığı bir bölgede araç kullanıyorsanız en iyi kar paleti seçenekleri arasından, aracınıza uygun bir ürün seçmeniz gerekiyor.

 

Özellikle aracınızla sıkça seyahat ediyorsanız ve içerisinde aile fertleriniz veya sevdiklerinizden birini taşıyorsanız, trafikte canın her şeyden kıymetli olduğu gerçeği ile hareket ederek kaliteli ve sağlam bir kar paleti almanız gerektiğini unutmayın. Hayatımızda bazı ürünler vardır ve onlarda ucuz veya uygun ürüne yönelmek bazen doğru bir tercih olmayabilir. Risk alınmaması gereken tercihlerin başında gelen kar paleti seçiminde, her zaman önceliğiniz kalite ve sağlamlık olmalıdır. O nedenle tekrar etmek gerekirse en iyi kar paleti seçeneklerini inceleyerek, ihtiyacınıza uygun ürünler arasından bir tercih yapmak hem canınız hem de aracınız için daha sağlıklı olacaktır.

 

Kar paleti neden sık tercih ediliyor?

Zorlu kış günlerinde güvenli ve konforlu yolculuk yapmanın altın kurallarından biri olan kar paletinin sık tercih edilme nedenlerinden biri kullanım kolaylığı sunmasıdır. Lastiğe gerekli şekilde yerleştirilmesinin ardından üzerinde bulunan kelepçelerin düzgün bir şekilde kilitlenmesi ile kullanıma hazır olan kar paletleri, kar zincirlerine göre hızlı ve pratik bir kurulum süreci sağlar.

 

Özellikle yoğun yağış sırasında veya acil durumlarda herhangi bir kar zincirini lastiğe takmak biraz zahmetli olacaktır. Kriko yardımıyla gerekli yüksekliğin sağlanması sonrasında lastiğe geçirilebilen kar zinciri çeşitleri işlevsellik olarak da kar paleti ile paralel seviyede bir kullanım deneyimi sunduğu için, kullanıcıların ilk tercihi olmaktan çıkabiliyor. Kar paletinin hem takma sürecinde kolaylık sağlaması hem de yol tutuşu noktasında artılar sunması daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır. 

 

Özellikle yoğun kar yağışı olan bölgelerde kış lastiğinin yetersiz kalması nedeniyle tercih edilen kar zincirleri ve kar paletleri ile ilgili yapılan yorumlarda yer yer lastiğe zarar verdiği ifade edilmektedir. Ancak söz konusu ürünler lastiğe sıkı bir şekilde takıldığında ve boşluk bırakılmadığında herhangi bir sorun yaşanma ihtimali azalmaktadır. Ürünlerin kalitesi ve doğru tercihin yapılmasının yanında doğru kullanım da bu noktada büyük önem arz etmektedir.

 

Belirtilen takma önerileri doğru şekilde uygulandıktan sonra kullanım noktasında da markaların ifade ettiği kurallara dikkat etmek hem lastiklerinizin ömrünü uzatacaktır hem de trafikte daha güvenli bir sürüş yapmanızı sağlayacaktır. Kar zinciri ve kar paleti için önerilen saatte 50 kilometrelik azami hız sınırını aşmadan yolculuğa devam etmek, önce sizin güvenliğiniz sonrasında da lastiklerinizin ömrü için faydalı olacaktır.

 

Lastiğe uygun bir zincir veya palet seçmenin önemi de bu noktada yadsınamaz. Her aracın lastik boyutları veya özellikleri değişmektedir. Burada elbette ilk dikkat edilmesi gereken, arabanıza uygun bir kış lastiğine sahip olmak ve sonrasında ilgili lastiğe yeterli desteği sağlayabilecek bir kar ile mücadele ürünü bulmak. Kar paleti veya zinciri seçerken, lastiğinizin boyutu buradaki en önemli kıstaslardan biri. Lastiğin yanında yer alan boyut bilgisini dikkate alarak bir kar zinciri veya paleti seçmeniz gerekmektedir.


 

Gerekliyse kullanmanın önemi

Yasal olarak ifade edilen süreçlerde kış lastiği kullanım zorunluluğu hepimiz için bilinen bir gerçek. Karayolları Trafik Kanunu ile belirtilen düzenlemeler sonucunda trafiğe çıkan bütün araç kullanıcıları ilgili kurallara tabi olarak kış lastiği kullanma zorunluluğuna uymak mecburiyetindedir. Ancak bilindiği üzere bazı bölgelerin coğrafi koşullarında sadece kış lastiği kullanımı yetersiz kalmaktadır. Yoğun kar yağışının gerçekleştiği bölgelerde kar zinciri veya paleti kullanmak faydalı olacaktır ancak bulunduğunuz bölgede belirli bir seviyenin üzerinde yağış yoksa kar zinciri lastiklerinize veya arabanızın ilgili aksamlarına zarar verebilir. Böylelikle hem uzun ömürlü bir tekerlek kullanımına sahip olabilirsiniz hem de aracınızın gereksiz bir güç uygulamasının önüne geçmiş olursunuz. Mevsim şartlarını takip ederek doğru zamanda doğru tercihte bulunmak önce can güvenliğiniz için sonra da konforlu bir sürüş deneyimi için dikkat edilmesi gereken bir noktadır.