Yakıt Tasarrufu ve Bakım Arasındaki İlişki

Araç bakımlarını zamanında yaptırmayı ihmal etmeyin.
16-01-2020 08:21 - 18579 Okundu

Araç bakımı hem performans hem güvenlik ve maliyet açısından önemlidir. Her araca kendi özelliklerine uygun bakımı yaptırmak gerekir. Bu bakımdan LPG’li araç sahiplerinin de dikkat etmesi gereken hususlar mevcuttur. LPG’li araç kullanıyorsanız LPG’li araçların periyodik bakımının kaç kilometrede yapıldığını, araç bakımının neleri kapsadığını ve ne gibi avantajları olduğunu merak edebilirsiniz.

 

Düşük yakıtlı araç önceliğiniz ise gerekli bakımları yaptırmanız ihtiyaridir. LPG kullanımı maddi avantaj sağladığı için yaygın biçimde tercih edilir, tasarrufu maksimize etmek için ise aracın gereksinimlerini karşılamak, beklenen bakımı yapmak elzemdir. Bakımlı aracın ömrü uzar, daha az yakıt tüketir ve her halükârda hem kısa hem de uzun vadede daha hesaplı bir çerçeve çizer.

 

Araç Bakımının Önemi

Araç periyodik bakımı hem performansın her daim yüksek olması hem de yolculuğun emniyetli seyretmesi açısından büyük önem arz eder. Bu tür riskleri içermesi bir yana sizleri maddi açıdan da hayli zorlar. Düzenli bakım ve kontrole giren LPG’li araçların performansı daha yüksektir ve aynı zamanda yakıt tüketiminde de artış olmaz. Çünkü örneğin kirli yağ filtresi, tıkanmış hava filtresi ya da kullanılmaz duruma gelen, kirlenmiş bujiler yakıt tüketimini doğrudan artıracaktır. Bununla birlikte aracınızın motor yağının temiz olması da yakıt tüketiminin düşük olmasında etkilidir.

 

LPG’li aracınızın gaz ayarını her 1000 kilometrede bir yaptırmanız, hava filtresini 3000 kilometrede bir temizletmeniz yüksek performans ve düşük maliyet için önemlidir. Bakımda gerekli görüldüğü takdirde buharlaştırıcı yani regülatörde biriken maddelerin temizlenmesi, yağ alım ve gaz ayarlarının yapılması, gaz filtresinin kontrolü de gerçekleştirilir. Bakımı yapılmış, temiz bir motor yüzdelik olarak değişkenlik göstermekle birlikte, yakıt tasarrufu sağlar.

 

Aracınızdaki her bir birimin belli bir kullanım standardı ve süresi olduğunu unutmayın. Süre dolduğunda eskiyen, bozulan, işlevsiz hâle gelen parçaların yenileri ile değişmesi gerekir. Görevini tam olarak yerine getiremeyen bir parça aracınızın daha fazla çaba sarf etmesine ve buna bağlı olarak daha çok yakıt harcamasına sebebiyet verebilir. Fark etmediğiniz bir arızalanma ileride maddi ve manevi sıkıntılara sebebiyet verebilir, aracın ömrünü kısaltabilir.

 

Periyodik araç bakımının yanı sıra mevsimsel araç bakımı da araç sahibi olarak dikkate almanız gereken bir diğer unsurdur. Değişen mevsim şartlarına uygun bakım yaptırmak hem aracınızı iklim gereksinimlerini karşılamaya hazırlamış olmanızı sağlar hem de buna bağlı olarak düşük tüketim maliyeti sunar. Tasarruflu araç kullanmak istiyorsanız aracınızı farklı mevsim koşullarına, uzun yolculuklara ve çeşitli zemin türlerine hazırlamış olmalısınız.