Yeni Cayman GT4 ve 911 GT3 RS Tanıtılıyor

Porsche, Cenevre Motorshow’da iki yeni sporcusunu tanıtıyor
03-03-2015 12:13 - 13998 Okundu

Porsche yeni 911 GT3 RS modeli ile spor otomobiller ile yarış otomobilleri arasındaki sınırları bir kez daha ortadan kaldırıyor. Bu otomobil, günlük kullanıma uygun ve yollarda kullanılması yasal olan 911 modeli için şu anda mümkün olan en üst düzey motor sporları teknolojileriyle donatıldı. Motor sistemi, aerodinamik ve zaten hafif olan tasarımda yapılan geniş kapsamlı modifikasyonlar, performansın 911 GT3’ün bile üstüne çıkmasını sağlıyor.

Nürburgring Kuzey Pistinde zamana karşı yapılan turu 7 dakika 20 saniyede tamamlayan yeni 911 GT3 RS, Carrera GT süper spor otomobillerinin 7 dakika 29 saniyenin hemen altında olan tarihi rekorlarını bile kırdı. Böylece bu yüksek performanslı spor otomobil, henüz lansman aşamasında bir kez daha sınıfının standartlarını belirlemiş oluyor.

911 GT3 RS gücünü, dört litrelik, altı silindirli motorunun ürettiği 500 hp güç 480 Nm tork ile özel geliştirilmiş PDK güç aktarım organlarından alıyor. 911 ailesindeki doğal emişli ve direkt yakıt enjeksiyonlu bütün motorlar arasında en büyük motor hacmi ve en fazla güce sahip olan bu motor 911 GT3 RS’yi sıfırdan saatte 100 kilometre hıza 3,3 saniyede, 200 kilometreye ise 10,9 saniyede çıkarıyor. Kombine NEDC yakıt tüketimi 12,7 l/100 km. “Paddle neutral” ve “Pit Speed” düğmesine basarak hızı sınırlamak gibi fonksiyonlar, motor sporlarında kullanılmak üzere uyarlanmış. 911 GT3 RS ile birlikte gelen yeni fonksiyonlar sürücüye sürüş dinamikleri açısından daha serbest davranma olanağının yanı sıra ring şeklinde bir yarış pistinde aracı kullanırken daha fazla destek sağlıyor.

Akıllı hafif tasarımın başyapıtı

911 GT3 RS modelinde tavan ilk defa magnezyumdan yapılmış; motor ve bagaj kapaklarında karbon fiber kullanılmış, diğer hafif bileşenler ise alternatif malzemelerden yapılmış. Bu da RS modelinin, 911 GT3’e göre 10 kilogram daha hafif olmasını sağlamış. Ayrıca, hafif tavan, spor otomobilin ağırlık merkezini aşağı çekerek zaten çok iyi olan yanal dinamikleri daha da iyileştirmiş. 911 Turbo’dan gelen gövde, RS versiyonuna özgü aerodinamik ilave parçalarla birlikte, yarış otomobili kimliğini teyit ediyor. Etkileyici ön spoyler ve geniş arka kanat, baskın görünümü güçlendiriyor.

911 GT3 RS’nin şasisi azami sürüş dinamiği ve hassaslığa göre ayarlanmış. Arka aksın yönlendirilebilir olması ve tamamen değişken arka aks diferansiyel kilidi özellikli Porsche Tork Dağılım Sistemi (Torque Vectoring Plus), çevikliği artırıyor ve dinamik özelliklerini geliştiriyor. Ön ve arkada iz genişliğinin daha fazla olması ise devrilme stabilitesinin 911 GT3’ten bile daha iyi olmasını sağlıyor.

Ayrıca, 911 GT3 RS standart olarak 911 modelleri arasındaki en geniş lastiklerle geliyor. Bu sayede daha da çevik manevra özellikleri kazanan otomobil, virajları daha da hızlı dönebiliyor.