Audi ile Mercedes' in Orta Sınıf Aşkı

Mercedesw Ve Audi Orta Sınıfta olan Aşklarını Rekabete Döndürecek Gibi
20-10-2014 12:59 - 22305 Okundu

Mercedes ve Audi'nin orta sınıf savaşı!
Orta sınıftaki 4 kapılı coupe rekabeti 2014 sonundan itibaren hızlanacak.

Standart versiyonlara göre özellikle konfor ve kullanışlılık anlamında sürücüsünden taviz vermesini bekleyen 4 kapılı coupeler, buna karşın daha yüksek kar marjları ve sahibine kazandırdıkları prestijle hem üreticilerin hem de tüketicilerin son dönem favorileri arasında yer alıyor. 

Biri orta diğeriyse orta üst sınıft a öncü rolünü oynuyor. Biri aynı tasarım dilini geliştirmekle yetinirken diğeri yeni lisanlar öğrenmeye hevesli. Audi ve Mercedes'ten bahsediyoruz. Alman premium liginin en önemli oyuncularından ikisi, söz konusu 4 kapılı coupeler olduğunda kendi içlerinde trend belirleyici konumdalar.

Mercedes'ten başlarsak; Stuttgartlılar 2004 yılında CLS ile bir E Serisi'nin kozmetik müdahalelerle ne denli değişebileceğini ve ne denli karlı satılabileceğini cümle aleme göstermişti. Mercedes'in üst tabakaya yönelik prestij modeli sonrasında pek çok markaya yeni ufuklar açtı. Audi, Mercedes'in lüks hamlesini 2009 yılında bir alt segmentte A5 Sportback'le kendince yorumladı.



Kısaca Stuttgart'ın daha fazla prestij ve para kazanmasını sağlayan reçete, Ingolstadt tarafından daha ulaşılabilir bir hale getirildi. Bugün orta sınıft a Audi A5 Sportback türünün öncüsü olmanın avantajını kullanırken, Mercedes orta üst sınıf CLS ve kompakt CLA arasındaki boşluğu CLC ile doldurmaya hazırlanıyor. Mercedes'ten evvel, önceliği Audi'ye verelim. Tasarımda bir kırılma noktası beklentisi yeni A5 Sportback'te de ne yazık ki karşılığını bulmayacak. Ne yazık ki dememizin sebebi, istediği kadar zarif ve akıcı gözüksün, Audi yaklaşık 10 yıldır aynı tasarım dilini konuşuyor. İkinci nesil A5 Sportback, 2015 sonunda yollara çıktığında bugün bir A5 Sportback sahibi olanlar büyük ihtimalle Audi bayilerine koşarak gitmeyecekler.



Çünkü teknik anlamdaki değişiklikler bir yana dursun, bu tür bir otomobili prestij ve estetik kaygısıyla alanlar için önemli yenilikler olmayacak. Arka camla birlikte açılan bagaj kapağı, tavan çizgisi ve yan cam yüzey gibi karakteristik özelliklerle birlikte aracın yüz ifadesi de korunacak. Tıpkı dördüncü nesil A4 gibi MLB platformunda yükselecek olan yeni A5 Sportback matris LED farlarla birlikte birinci sınıf bir aydınlatma performansı sunmayı hedefl eyecek. Yeni nesille birlikte motor cephesinde elektrikli turbo şarja sahip TDI motorlarla birlikte hibrit ve elektrikli versiyonlar da üretime geçecek. Önden çekişin yanında 4 tekerlekten çekişli quattro versiyonlar da programdaki yerini korurken, 1,8 lt'lik 4 silindirli benzinliden başlayan motor seçeneklerinde zirveyi kimin oluşturacağı henüz karar aşamasında. Zira güncel nesilde en güçlü seçenek S5 logosu taşırken, yeni nesilde bir RS versiyonunun üretilmesi de gündemde. 

Audi'nin önümüzdeki yıl yollarla buluşturacağı yeni A5 Sportback, 2017'de Mercedes cephesinden çok ciddi bir rakiple karşılaşacak. En başta da söylediğimiz gibi 4 kapılı coupenin bugün bu kadar çok istenen bir otomobil türü olmasında en önemli rolü oynayan Mercedes yeni C Serisi'nden beslediği büyük umutları, serinin türevleriyle de destekleyecek. C Serisi üzerinden geliştirilecek 4 kapılı bir coupe de işte bu türevlerden biri. CLC adını taşıması beklenen yeni model C Serisi'ne yakın bir yüz taşırken, esaslı farklar A sütunundan itibaren kendini gösterecek. Yüksek omuz çizgisi ve yay çizen alçak tavanın arasında kalan küçük camlar CLS ve CLA'dan bildiğimiz tasarım oyunlarıyken, coupe hissini desteklemek adına camlar çerçevesiz olacak.

Yan aynalar kendi ayakları üstünde dururken, arka tasarımda piyasanın en şıklarından biri haline gelen yeni C Serisi'nin station versiyonunu hatırlatan iki parçalı yatay stoplar kullanılacak. Aynı zamanda S Coupe'den de izler sunacak olan arka bölümde stoplar krom bir çıtayla birbirine bağlanıyor. Güncel CLS'de Shooting Brake versiyonu sunan ve CLA'da da sunmaya hazırlanan Mercedes, CLC'deyse böyle bir versiyonu gündeminde tutmuyor. Zira CLC Shooting Brake'in C Serisi Station'dan aile içi müşteri çalma ihtimali de var. Yeni C Serisi'nden daha geniş ve alçak olması sayesinde daha kaslı bir görünüm sunacak olan CLC'de ilk etapta 2,0 lt'den başlayan benzinli ve 2,1 lt'den başlayan dizel motorlar görev yapacak. V6 motorlardan sıralı 6 silindirli ünitelere geçmeye hazırlanan Mercedes, yüksek güç isteyenler için bu alternatifl eri hazır edecek. Aynı şekilde bir AMG versiyonunun üretilmesi için de fazlasıyla güçlü sinyaller var. AMG versiyonlarında atmosferikten aşırı beslemeye geçen Mercedes, olası bir CLC 63 AMG'de de yeni C 63 AMG'de kullanılacak olan çift turbo destekli 4,0 lt'lik V8'i kullanacak. 450 HP civarında güç üretmesi beklenen motor, gücünü standart olarak arka tekerleklere aktarırken,yeni E, CLS ve S Serilerinin AMG versiyonlarında 4 tekerlekten çekişin de sunulması daha iyi bir tutunma ve 4 mevsim kullanım olanağını arttıran bu tercihi CLC'de de sunacağını düşündürüyor.