Ford Otosan'dan Patent Rekoru

Ford Otosan 2014'te patent başvuruları ile ilgili ödüllerini dağıttı.
28-02-2015 15:16 - 21004 Okundu

Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusunda bulunan çalışanlara ödülleri Vehbi Koç Vakfı Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen törende takdim edildi. Törene Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı William R. Periam, Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Danışmanı Enis Erkel, TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Mekanizmaları Komite Sekreteri Ahmet Rıza Balım, Ford Otosan yöneticileri ve çalışanları katıldı.

Törende bir konuşma yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına büyük önem veren ve Türkiye’nin ilk ‘Fikri Haklar Stratejisini’ oluşturan Koç Topluluğu’nun ardından, ikinci özel sektör kuruluşu olarak 2013 yılında Ford Otosan’ın da Fikri Haklar Stratejisi’ni oluşturarak kendi sektöründe bir ilke imza attığını hatırlattı.

Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü: “1961 yılında Türkiye otomotiv sektörünün ilk Ar-Ge çalışmalarını başlatan Ford Otosan, aralıksız devam ettiği bu yoğun çalışmaları sonucunda Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasına girdi. Kuruluşumuzdan itibaren sadece üretime değil; nasıl ürettiğimizle ilgili düşünmeye, gelişime ve katma değer yaratmaya odaklanarak faaliyetlerimizi yürüttük. 2013 yılında 80 olan patent başvuru sayımızı 2014’te, yüzde 37,5’luk artışla 110 başvuruya çıkardık. Yurtdışında da 16 patent başvurusu yaptık. Böylece 2014’ü toplam 126 yeni patent başvurusu ile tamamladık. Ar-Ge ve inovasyonu, sürdürülebilir büyümemizin ve geleceğimizin anahtarı olarak görüyoruz. ‘100 Yıllık Otomotiv Şirketi’ olma hedefimize her geçen yıl güçlenerek ilerliyoruz. Türkiye otomotiv endüstrisine ve Ford Otosan’ın gelişimine verdikleri destek için başta TÜBİTAK olmak üzere, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın ilgili tüm birimlerine ve Ford Otosan’ın Ar-Ge faaliyetlerini yürüten tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”

Bugüne kadar 612 patent başvurusu yapan Ford Otosan, 2014 yılında 33 patentinin de tescilini gerçekleştirdi. Ford Otosan böylelikle 12 yılda toplam 229 patent başvurusunu tescillemiş oldu.

Törende Patent Başvuru Ödülü, Yurtdışı Patent Başvurusu Ödülü, Patent Tescil Belgesi Ödülü, Yılın Buluşçusu Ödülü ve Yılın Buluşu Ödülü sahipleri ile buluşturuldu.

Ford Otosan Fikri Haklar Stratejisi

• Ar-Ge ve fikri haklar ilişkisini güçlendirip, yaratıcılığı ve yenilikçiliği artıran Ar-Ge faaliyetleri

çerçevesinde gelecek teknolojileri öngörmek ve uygulamaya geçirerek sektörde öncü olmak.

• Rakiplerin fikri haklarını ihlal etmeden yeni teknolojilerimizi koruyarak sektörde fark yaratmak.

• Ürün geliştirme ve Ar-Ge hedeflerimize uyumlu biçimde değerli fikri haklar portföyünü genişletmek.

• Uluslararası fikri haklar izleme ve ihlal takibini benimseyerek yenilikleri izlemek.

• İş hedeflerine uyumlu fikri haklar portföy yönetim sistemi oluşturmak ve lisans geliri elde etmek.