Hyundai'nin A2 Elektrikli Hava Taksisi CES'e İniş Yaptı

Hyundai 2028 yılına kadar elektrikli dikey kalkış ve iniş aracı üretmeyi planlıyor.
10-01-2024 10:00 - 214 Okundu

Hyundai'nin uzay ve havacılık bölümü Supernal, Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) ikinci elektrikli dikey kalkış ve iniş yapabilen  (eVTOL) araç konseptini tanıttı.

S-A2, ilk konsepti olan S-A1'in (daha önce 2020'de CES'te tanıtılmıştı) oluşturduğu temel üzerine inşa ediliyor. Daha kapsamlı ve üretime hazır bir forma dönüşen konsept, Hyundai ve Supernal'in havadan mobilitenin geleceğine yönelik vizyonuna bir bakış sunuyor.

S-A2, 193 km/s  hıza ve 1.500 feet (457 metre) yüksekliğe çıkaran sekiz adet eğilebilir pervaneye sahiptir. Hyundai, üretim eVTOL'lerinin ilk etapta 40-64 km kısa yolculuklar için tasarlanacağını söylüyor. Bu da onları, kısa mesafeleri kat etmenin yerde uzun zaman alabileceği şehirler için en uygun hale getirecek. Hyundai, şehir sakinlerini rahatsız etmemelerini sağlamak için S-A2'nin rotorlarının kalkış sırasında sadece 65 dB, seyir sırasında ise 45 dB ses çıkaracağını söylüyor. Bu da onları kabaca bir bulaşık makinesi kadar gürültülü yapıyor, yani rahatsız edici olmayacaklar.

Supernal, Hyundai'nin yaptığı katkıların S-A2'nin tasarımında yardımcı olduğunu söylüyor. Örneğin, kabinde yolcular için dört koltuk bulunuyor ve bunlar pilot koltuğundan net bir şekilde ayrılıyor. 

Hyundai Motor Group'un baş tasarım sorumlusu Luc Donckerwolke, "S-A2, 'otomobilin havacılıkla buluşmasının' gerçek bir temsilidir" dedi. "Supernal'in en iyi havacılık mühendisleri ve Hyundai Motor Grubu'nun dünyaca ünlü otomotiv tasarımcılarının yetkinliklerinden yararlanarak yolcu deneyimini ve güvenliğini en üst düzeye çıkaran insan merkezli bir tasarım yarattık."

Supernal, şu anda S-A2 konseptini sertifikasyona hazır hale getirmek için rafine etmeye çalıştığını söylüyor. Aracın dünya çapında uçuş standartlarını karşılayacak şekilde tasarlandığını ve teknoloji kullanılabilir hale geldikçe modüler iç mekanlar ve çıkarılabilir pil paketleri gibi şeyler eklemek istediğini söylüyor.

Hyundai'nin seri üretim konusundaki deneyiminden yararlanarak sonunda eVTOL'ün gerçek versiyonunu üretmeyi umuyor. Şirket, 2028 yılında pazara girmeye hazır olacağını öngörüyor.