İsveç, Elektrikli Araçları Seyir Halinde Şart Etmeye Hazırlanıyor

İsveç, elektrikli araçlar için yeni bir adım daha attı.

Elektrikli araçlar (EV'ler) için dünyanın ilk kalıcı elektrikli yolu, 2018'de İsveç'te inşa edildi. eRoadArlanda adlı proje, Stockholm yakınlarında, yol yüzeyine gömülü iletken bir raya sahip 2 kilometrelik bir yoldur. Alt tarafında iletken bir kol bulunan bir elektrikli araç, ray üzerinden geçtiğinde şebekeden güç çekerek aküsünü şarj edebilir.

eRoadArlanda sistemi, EV'lerin pil gücünü desteklemek için tasarlanmıştır ve sık sık yeniden şarj etme ihtiyacı duymadan uzun mesafeler kat etmelerini mümkün kılar. Teknoloji, arabalardan kamyonlara ve otobüslere kadar çeşitli elektrikli araçlarla uyumlu olacak şekilde geliştiriliyor. Sistem, elektrikli araçların menzilini artırma potansiyeline ek olarak, elektrikli araçları daha uygun fiyatlı hale getirerek büyük, pahalı pillere olan ihtiyacı azaltma potansiyeline de sahiptir.

eRoadArlanda projesi, İsveç'in 2030 yılına kadar fosil yakıtsız bir ulaşım sistemine ulaşma hedefinin bir parçasıdır. Teknoloji, yoğun kar yağışı da dahil olmak üzere çeşitli hava koşullarında test edilmiş ve güvenilir ve verimli bulunmuştur. Sistem için altyapı inşa etme maliyeti hala nispeten yüksek olsa da, savunucular azaltılmış emisyonlar ve iyileştirilmiş enerji verimliliği açısından uzun vadeli faydaların buna değeceğini savunuyorlar.