Mercedes EQS Bir Yıl İçinde Değerinin Neredeyse Yarısını Kaybetti

Elektrikli araçların ikinci elleri için yapılan bir araştırmada, değerlerini bir haylı kaybettiği belirtildi.
08-04-2024 02:00 - 523 Okundu

iSeeCars tarafından yapılan bir araştırmaya göre, VW ID.4, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 ve Nissan Leaf, sahip oldukları ilk yıl içinde değerlerinin yüzde 30'undan fazlasını kaybediyor.

Ancak, değer kaybedenlerin araçlar listesinin en başında  Mercedes-Benz EQS olması ile bir hayli dikkat çekici. Ortalama ikinci el fiyatı 71.231 $ olan bu aracı ikinci el olarak satın alanlar 65.143 $ ya da aracın değerinin yüzde 47,8'i kadar tasarruf edebiliyorlar.

EQS, araçların değerlerini çok iyi koruyamadığı bir segment olan premium bir otomobil olmanın yanı sıra bir elektrikli araç olmanın talihsizliğini yaşıyor diyebiliriz. Gerçekten de EQS, bu yıl değer kaybeden ilk 10 araç arasında Alfa Romeo Stelvio, Giulia, Jaguar F-Pace ve içten yanmalı muadili Mercedes S-Serisi ile birlikte yer alıyor.

Ancak tüm lüks araçlar birkaç aylık kullanımın ardından şaşırtıcı miktarlarda değer kaybetmiyor. Aslında, aynı araştırmaya göre, bu yıl fiyatı gerçekten değer kazanan tek araç Range Rover oldu. Range Rover'ın ortalama 147.311 dolarlık ikinci el fiyatı, ikinci el bir versiyonun yeni bir örneğe göre yaklaşık 4.000 dolar ya da yüzde 2,8 daha değerli olduğu anlamına geliyor.

Son 12 ay içinde en az değer kaybeden ilk 10 araçtan beşi hibrit. Bu durum, yüksek fiyatlar nedeniyle elektrikli araç segmentindeki büyüme yavaşladıkça hibrit araçların daha popüler hale geldiğine dair raporlarla örtüşüyor.

Fiyat, tamamen elektrikli araçların büyümesini engelleyen en önemli faktörlerden biri olarak gösteriliyor, ancak iSeeCars'ın verileri, alıcıların ikinci el satın almaya istekli olmaları durumunda, uygun fiyatlı EV'lerin bulunduğunu gösteriyor. Örneğin, Nissan Leaf bir yıl sonra değerinin yüzde 45,7'sini kaybediyor ve ortalama 18.756 dolara satılıyor.

Son 12 ay içinde en az değer kaybeden araçlar arasında Tesla Model X ve Model Y yer alıyor. Tesla Model X değerinin yüzde 8,3'ünü kaybederken, Model Y sadece yüzde 6,9'unu kaybetti ve her ikisi de sektör ortalaması olan yüzde 12,8'in üzerinde performans gösterdi.