Nissan, 2028'de Katı Hal Bataryalı Elektrikli Araç Satışına Başlamak İstiyor

Nissan, 2028'de gelişmiş katı hal pillerle çalışan bir elektrikli aracın seri üretimine başlamayı hedefliyor.
06-02-2023 11:44 - 14441 Okundu

Katı hal piller, birçok kişi tarafından elektrikli araç alanında bir sonraki amaç olarak görülüyor ve Nissan, kendisinin bu konuda bir lider olduğuna inanıyor. Şu anda, Japonya'da yeni nesil pilleri geliştiriyor ve şimdiden küçük düğme pillerden daha büyük 10 cm'lik kare pillere doğru ilerledi. Nihai katı hal pilleri, bir dizüstü bilgisayar boyutunda hücrelere sahip olacak.

Araba üreticisinin yeni pili ayrıca   katı hal hücrelerinin yapmadığı bir şey olan tüm sıvı elementleri ortadan kaldırıyor. Şirket, lityum-iyon pillere kıyasla maliyetleri yüzde 50 oranında azaltmak, enerji yoğunluğunu iki katına çıkarmak ve üç kat  daha hızlı şarj sunmak istiyor.

Nissan'ın ilk katı hal pilini hangi araca takacağı belli değil. Japon marka,    iki farklı boyutta pil paketi sunabileceğini de belirtti. Şarj hızlarına gelince, 400 kW'a kadar çıkabiliyorlar.

Autocar, Nissan'ın ilk katı hal pille çalışan modelinin tamamen yeni bir mimariye dayanacağını ve yeni bir fabrikada üretileceğini öne sürdü.

İlginç bir şekilde, Nissan'ın katı hal pilleri geliştirmesi, mevcut lityum iyon teknolojisinde yapılabilecek iyileştirmeleri düşünmediği anlamına gelmiyor. Aslında, önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni nesil bir lityum pili piyasaya sürecek ve 2028'de onu kobalt kullanmayan bir lityum iyon pil   takip edecek.