Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Elektrikli Araçların "İnsanlar Nihayet Gerçeği Görüyor"

Toyota'nın Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda, elektrikli araçların otomotiv endüstrisi için tek yol olduğunu uzun zamandır reddediyordu ve şimdi segmentin büyümesi yavaşladığına göre, bize öyle söylediğini söylüyor
12-02-2024 10:00 - 253 Okundu

Akio Toyoda, şirketin elektrikli araçları yavaş benimsemesinden kaynaklanan liderliğine ilişkin soru işaretlerinin ardından bu yılın başlarında Toyota CEO'luğu görevinden istifa etti. Şimdi şirketin yönetim kurulu başkanı olan Toyoda, yavaşlayan satışların elektrikli araçlara karşı direnişini haklı çıkardığını ve insanların teknoloji hakkında "nihayet gerçeği gördüğünü" söylüyor.

CEO, şirketinin elektrikli araçlara yönelik suskunluğunun doğru olduğunun kanıtı olarak ABD'deki yavaşlayan büyümeye işaret etti. Bu hafta Japonya Mobilite Fuarı'nda gazetecilere verdiği demeçte "Karbon nötrlüğüne ulaşmak için dağa tırmanmanın birçok yolu var" dedi.

Elektrikli araç satışlarındaki büyüme yavaşlamış olsa da, pazar hala büyümektedir. Wall Street Journal, küresel elektrikli araç satışlarının 2022'de yüzde 63 arttığını, 2023'te ise yüzde 49'a gerilediğini bildiriyor. Bu yavaşlama özellikle otomobil üreticileri GM ve Ford'un elektrikli pikap üretimini yavaşlatmayı düşündüğü Amerikan pazarını etkiledi.

Toyoda bunun, "eğer düzenlemeler ideallere dayalı olarak oluşturulursa, bundan zarar görenlerin sıradan kullanıcılar olduğunun" kanıtı olduğunu iddia etti. Toyota, CEO olarak görev yaptığı süre boyunca, ExxonMobil ve Chevron'un ardından, hükümetin iklim değişikliğini engelleme çabalarına karşı en engelleyici üçüncü şirket oldu. Dünya Sağlık Örgütü, halihazırda 3,6 milyar insanın iklim değişikliğine duyarlı bölgelerde yaşadığını ve bu olgunun 2030 ile 2050 yılları arasında yılda 250.000 ek ölüme neden olacağını bildirmektedir.

Ancak elektrikli araçlar için bastıranlar sadece düzenleyiciler değil, Tesla'nın başarısının ardından yatırımcılar da bu teknolojiyi giderek daha fazla gelecek olarak görüyor. Toyoda'nın CEO olarak halefi Koji Sato, uygun fiyatlı elektrikli araçlar geliştirmeyi bir öncelik haline getirdi ve Japonya Mobilite Fuarı'nda otomobil üreticisi yaklaşmakta olan bir çift tamamen elektrikli konsept gösterdi.

Toyoda bu konseptlerin otomobil üreticisinin acele etmemesinin bir sonucu olduğunu söyledi. Şirketin batarya üreticileriyle birlikte çalıştığını ve neyin mümkün olabileceği konusunda çok düşündüğünü söyledi. Japon otomotiv endüstrisinin elektrikli araç çağındaki gücünün onlarca yıllık deneyiminden ve geçmişteki "başarısızlık deneyimlerinden" geleceğini iddia etti.

Toyota'nın EV alanındaki başarısızlık deneyimini görmek için çok geriye bakmasına gerek yok. BZ4X, marka için hayal kırıklığı yaratan batarya menzili ve özellikleri nedeniyle başarısızlığa uğrayan bir ilk girişimdi. Neyse ki otomobil üreticisi, ileriye dönük en çevreci yol olduğunu iddia ettiği elektrik çağına bir köprü olarak hibrit araçlarına yaslanabildi.

Toyota'nın Kuzey Amerika satış müdürü hibrit araçlara olan talebin "çok sıcak" olduğunu söylerken, şirket şimdi mümkün olduğunca çok üretmeye çalışıyor. Bunun tamamen elektrikli araçların cazibesinin sınırlarının bir işareti mi, alıcıların rekor kıran araç fiyatlarını hesaba kattığının bir işareti mi yoksa başka bir şey mi olduğunu göreceğiz.