Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli

Araç kiralarken nerelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için derledik.

Araç kiralama, günümüzde seyahat özgürlüğünü sunan özel hizmetler arasında yer alır. Geçici mobilite ihtiyaçları için sunulan bu hizmetlere artık Türkiye’nin her noktasından ulaşmak mümkün. Yani insanlar ister tatil ister iş gezisi fark etmeksizin tüm seyahat ihtiyaçlarında araç kiralama hizmetinden yararlanabilir. Fakat, bir araç kiralama hizmetinden yararlanırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli faktör bulunur. Aksi takdirde dolandırılma veya kalitesiz hizmet gibi problemlerle ortaya çıkabilir. Araç kiralarken nelere dikkat edilmeli hakkındaki temel unsurları madde madde açıklamak mümkün.

Firma Araştırması

Araç kiralama işleminde istenmeyen olaylarla karşılaşmamak için doğru firma seçimi yapmak oldukça önemi. Aksi takdirde geçersiz işlemler veya dolandırıcılık gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bunun için bilinen ve köklü araç kiralama firmalarını tercih etmek oldukça önemli. Araç kiralama firmaları lokasyona göre değişkenlik gösterebilir. Ancak köklü firmalar birçok bölgede araç kiralama noktalarına sahiptir. 

İhtiyaca Göre Araç Seçimi

Araç seçimi yaparken seyahat ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Çünkü kişi sayısı, seyahat rotası ve yakıt bütçesi gibi konular konforlu bir araç seçimi için önemli unsurlar. Kişi sayısının araç kapasitesine uygun olmaması sıkışık geçen yolculuklara sebep olabilir. Ayrıca araç tipinin seyahat rotası için yeterli donanıma sahip olmaması arıza gibi problemler doğurabilirsiniz. Bu tür problemlerin önüne geçmek için öncelikle kriterleri belirlemek gerekir.

Kiralama Şartları 

Araç kiralama firmaları kiralama işlemi için birtakım şartlar talep eder. Yaş sınırı, ehliyet süresi, teslim alınacak lokasyon ve yakıt politikası gibi durumlar neredeyse her firmanın belirttiği şartlar arasında yer alır. Kiralama işlemini başarıyla tamamlamak için sahip olunan şartlar uygun firmalarla çalışmak mantıklı olacaktır. Özellikle şehirlerarası seyahat sonrasında bir araç kiralama işlemi gerçekleştirilecekse bu durumu göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde farklı bir şehirdeki ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak zor olabilir. Bunlara ek olarak kiralama şartlarını inceleme adımı, cezai işlemlere ve ek ücretlere maruz kalmamak için de önemli. Çünkü firmalar aktardığı şartların karşılanmaması halinde bu tür yaptırımlarda bulunabilir.

Bütçe ve Ek Ücretler

Araç kiralama işlemlerinde herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına bütçe süreçlerinin de dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Kiralama hizmeti almak için ödenmesi gereken tüm ücretleri detaylı bir şekilde öğrenmek sürpriz maliyetler karşılaşma riskini azaltır. Böylece hazırlanan bütçe doğrultusunda araç seçimi yapmak kolaylaşır. Kiralama sürecindeki ek hizmetlere dair ücretlendirmeler, incelenmesi gereken adımlar arasında yer alır. Ek sürücü ücreti, navigasyon cihazı kiralama ücreti veya genç sürücü gibi ekstra hizmetleri tercih etmek ek maliyetlere neden olabilir. Bunun için bir alınan hizmetlerin tümünü bilmek araç kiralarken dikkat edilecekler listemizde oldukça önemli bir konudur. 

Sözleşme Süreçleri

Araç kiralama hizmetini satın alma sürecinde sunulan sözleşmelerin detaylı bir şekilde incelenmesi de dikkat edilmesi gereken faktörler arasında yer alır. Bu sözleşmeler araç ve sigorta bilgilerine dair tüm detayları içerir. Eğer kiralanacak aracın sigortası bulunmuyorsa kiralama işleminden kaçınılmalıdır. Çünkü herhangi bir kaza veya arıza gibi sorunlarda araç güvencesiz bir haldedir. Buna ek olarak teslimat saatleri gibi araç teslimatına dair diğer detayların da incelenmesi gerekir. Sözleşme süreci sırasında kiralama için seçilen aracın da göz önünde bulundurulmasında fayda var. Beklenmedik arızalarla karşılaşmamak için aracın iç kısmımı, dış kısmını, motor kaputunu ve bagajın detaylı olarak incelenmesi faydalı olacaktır.