Ford, Avrupa'nın En Büyük Akü Fabrikasını Türkiye'de Kurmak İçin Hazırlanıyor

Ford, yıllık kapasitesi 45 GWh'ye varan bir santral inşa etmek için LE Energy Solutions ve Koç Holding ile ortaklık kuruyor.
22-02-2023 07:41 - 22246 Okundu

Ford, bugün LG Energy Solutions ve Koç Holding ile ortak girişim pil tesisi kurmak için bağlayıcı olmayan bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. Üçlü, Avrupa'nın en büyük ticari elektrikli araç pil hücresi tesisini kurmayı planlıyor.

Yeni fabrika, her üç tarafça da onaylanırsa Ankara yakınlarında inşa edilecek. Anlaşma hala bağlayıcı olmasa da Ford, tesisin temelini bu yıl içinde atmayı ve 2026'da üretime başlamayı beklediğini söyledi.

Ford'un hem LG Energy Solutions hem de Koç Holding ile uzun süreli ilişkileri vardır. Koç Holding ile neredeyse bir asırdır çalışıyor ve başarılı Ford Otosan ortak girişimi   yaklaşık 60 yaşında.

Ford, LG Energy Solutions ile ise on yıldan fazladır  çalışıyor. En son Güney Koreli şirket, Ford'un Polonya'daki Mustang Mach-E ve E-Transit'e giren fabrikası için pil tedarik etmişti.

Ford, 2035 yılına kadar Avrupa'da yalnızca elektrikli araç satmayı planlıyor ve bu yeni tesis, bu hedefi kolaylaştıracak. Ford, 2026'da açıldığında yıllık 25 GWh üretim kapasitesine sahip olmasını bekliyor. Ancak bu, zaman içinde potansiyel olarak 45 GWh'ye yükselebilir.