Mercedes Arabalar, Yayalar İle İletişime Geçebilecek

Mercedes, yeni teknolojileri ile kaza riskini daha da azaltıyor.
26-11-2018 08:19 - 15072 Okundu

Mercedes, "Co-operative Car" adını verdiği yeni bir otomobil teknolojisi tanıttı. Bu otomobil, otonom sürüş teknolojisine sahip ve yayalar ile iletişime geçebiliyor. S Serisinden yola çıkılarak tasarlanan bu araç, sahip olduğu sensörler, ışıklar ve hoparlör sayesinde yayaları fark edip sesli olarak uyarabiliyor.

Henüz otonom araçları yollarda göremesek de Mercedes' in bu teknolojiyi oldukça ilgili olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Mercedes de otonom araçlara yayalar arasındaki ilişkiyi araştırmış.Çıkan sonuç ise yayaların karşıdan gelen aracın otonom olup olmadığını anlamak istemesi. Örneğin taksilerin rengi sarı olduğundan dolayı insanlar sarı renkli araçların taksi olduğunu rahatça anlayabiliyor. Mercedes de bu fikirden yola çıkarak otonom araçları kırmızı renk ile yola çıkartmayı planlıyor.

Bilindiği gibi otonom araçlarda sürücü bulunmuyor.Yayalar da kaza riskinin daha fazla olduğunu düşünüyor.Ancak Merceedes' in yeni teknolojisi bunun önüne geçecek gibi duruyor.

CO*Operative Car adı verilen otomobilin tepesinde LED şeritler bulunuyor. Bu LED ler yayaların hareketlerini gözlemliyor.Eğer bir yaya fark edilirse, araç kendisinin bir otonom araç olduğunu gösteren bildirimler ile yayayı uyarıyor.

Arka ve ön pencelerde yer alan sensörler ise aracın hızlanıp yavaşladığı bilgisini gösteriyor.Yayanın yönü hesaplanıyor ve araç yayanın yönüne göre hızını azaltıp veya düşürüyor.