Araba Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kiralarken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
08-02-2019 07:53 - 22414 Okundu

Araba kiralama, dünyanın her yerinde kısa süreli ihtiyaçları karşılamak amacıyla en yaygın biçimde kullanılan hizmet olarak bilinir. Oto kiralama hizmeti alanlar, amortisman, sigorta ve bakım onarım gibi maliyetleri dert etmek durumunda kalmazken, eğer nitelikli bir firmadan kiralık araç temin etmişlerse, güvenlik ve konforun tadını çıkarabilirler. İster uzun yol, isterseniz şehir içi ihtiyaçlarınız için araba kiralama hizmetleri alabilirsiniz. Ancak, değindiğimiz gibi; güvenilir bir rent a car firmasını tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Bu noktada firmanın ismi ve geçmişi referans olabiliyor.

Araba kiralama hizmeti alırken neler dikkat etmeniz gerektiğini bilmeli ve nereden araba kiralama yapıyor olursanız olun, bu kriterleri incelemelisiniz. Hangi aracı alacaksınız? Araç sizi yarı yolda bırakmayacak niteliklere sahip mi? Hasar durumunda ne yapacaksınız? Bütün bunlar ve dahası için detaylı bir sorgulama yapmanız gerekiyor. Şimdi bakalım, araba kiralarken dikkat edilmesi gerekenler nelermiş?

1 – Amacınıza uygun araç tercih edin

Araç kiralama; kiralamayı yapan firmanın filo koşullarına bağlı olarak birçok farklı sınıf araç içerisinden yapılabilir. Araç kiralamada dikkat edilecek hususlar başlığının ilk sırasında, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayan aracı seçmeniz gelecektir. Eğer gündelik işlerinizde veya bir tatil için araç kiralıyorsanız, ticari sınıf bir araç kiralamanız gerekmez. Ya da ailenizi bir pikap ile tatile çıkaramazsınız. Bunun dışında çok üst sınıf bir araç da, eğer ki şartlar gerektirmiyorsa gereksiz bir maliyet olabilir. Bu nedenle oto kiralama yaparken, mevcut şartlarınızı karşıladığından emin olacağınız aracı seçmenizde fayda vardır. Bu arada, ehliyet sınıfınızın kiralamak istediğiniz araçla uygun olması da gerekliliktir.

Hacim

Araba kiralama yaparken, kaç kişi seyahat edeceksiniz ve yükünüz ne kadar olacak gibi özellikleri dikkate alın. Buna göre en uygun seçeneği tercih edin. Aksi halde çok büyük hacimli bir araç kiralayıp fazla maliyete katlanabilir, ya da küçük bir araç kiralayıp, zor durumda kalabilirsiniz.

Yakıt

Mümkün olan en düşük hacimli motorları tercih edin. Eğer özel amaçlarla kiralama yapmıyorsanız, yani aşırı güce ihtiyacınız yoksa, kiralama maliyetlerini optimize edebileceğiniz araçları seçin. Hem doğayı, hem de cebinizi bu şekilde koruyabilirsiniz.

Kullanım Özellikleri

Kullanmaya alışkın olduğunuz aracın özelliklerine en yakın aracı tercih etmeniz, zorluk çekmemeniz bakımından faydalı olacaktır. Örneğin, otomatik transmisyonlu bir araç kullanıyorsanız, oto kiralama yaparken de aynı tür bir aracı seçmeniz doğru olacaktır. Aile sınıfı araçları kullanıyorsanız, yine aşırı güçlü araçların kontrolü bir miktar zorluk yaratabileceğinden, risk almayıp bu sınıfta kiralık araç tercih etme yolunu seçebilirsiniz. Tercih edeceğiniz aracın genel özelliklerini kabaca kontrol etmek ve seyre çıkmadan önce görevliden gerekli bilgileri almak da çok önemlidir.

Donanım

Çocuklarınız ile seyahat edecekseniz, çocuk koltuğu donanımını mutlaka isteyin ve araçta eğer ihtiyaç duyacaksanız, 12V güç çıkışı olduğundan emin olun. Özellikle iş seyahatlerinde, bu donanım oldukça önemli hale gelebilir. Her ne kadar pek çok araçta bu donanım var olsa da, kontrol etmekte fayda vardır. Elbette aracın bagaj kapasitesi, ses sistemi ve elektronik donanımının da sizin ihtiyaçlarınızla örtüşmesi faydalı olacaktır. Tüm bu detayları önceden analiz etmekte fayda vardır.

2 – Uygun fiyatlı araç kiralama araştırması yapın

Ucuz rent a car, tanımı itibariyle verimli bir çözüm değildir. Ucuz kavramı genel olarak basitlik ve verimsizliğin ifadesi olarak kullanılır. Eğer sektör ortalamalarının çok altında bir fiyatla karşı karşıyaysanız, muhtemelen bir kalitesizlik sizi bekliyordur. Geçmişini bilmediğiniz bir otomobille yola çıkıp, olumsuzlukları üstlenmemek için, araba kiralama yaparken, sektör ortalamalarında fiyatlar veren ve bu yazımızda bahsettiğimiz kriterleri tam anlamıyla karşılayan firmaları tercih edin. Bu noktada en ucuz araba kiralama araştırması yerine, nitelikli ve uygun fiyatlı oto kiralama seçeneğini tercih etmeniz doğru olacaktır.

3 – Sözleşme koşullarını inceleyin

Kiralık araba teslim alınıp kontağı çevrildikten sonra, kiralayan kişi, sözleşmedeki tüm hususları kabul etmiş sayılır. Kiralama sözleşmesini detaylı biçimde inceleyin ve neye imza attığınızdan emin olun. Araç kiralama ile ilgili genel şartlar her rent a car firması için hemen hemen aynı olsa da, özel koşullar eklenebilir ve/veya aracın nitelikleri ve kullanım şartları ile ilgili farklı maddeler sözleşmeleri konulabilir. Araba kiralama ciddi bir iştir. Neyi ne şartlarla kiraladığınız konusu ise daha sonra baş etmek zorunda kalabileceğiniz sorunları ekarte etmek bakımından detaylı biçimde üzerinde durmanız gereken bir konudur.

4 – Aracın mevcut durumu ile teslim formunu karşılaştırın

Kiralık aracınızı teslim alırken, aracı haricen ve donanım özellikleri bakımından inceleyin. Araç kiralarken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevaplarının önemlilerinden bir tanesi budur. Aracı teslim aldıktan sonra aracın harici hasarları veya iç aksam hasarlarının sorumluluğunu üstlenirsiniz. Elbette bu tür araçlar rent a car kaskosu ile koruma altına alınabilir. Ama bu sorunla zaman kaybetmemek için birkaç dakikanızı ayırıp, aracın mevcut hasarlarını incelemenizde fayda vardır. Bu noktada detaylı bir analiz gerekmez. Kabaca kontrol etmeniz yeterli olacaktır.

5 – Depo durumu ve kilometre bilgisini kontrol edin

Araç kiralama yaparken, aracın deposunu nasıl teslim aldıysanız öyle bırakmanız gerekir. Genellikle kiralama yapan firmalar dolu depo ile araç teslim eder ve teslimin de bu şekilde yapılması gerekir. Eğer size eksik yakıtlı araç teslim edilmişse bunun kayda geçirilmesini isteyin ya da bu şekilde teslimi kabul etmeyin. Bunun yanında bazı rent a car sözleşmelerinde kilometre sınırı bulunduğundan, aracın kilometresinin doğru alındığından emin olun.

6 – Aracın mevcut kondisyonundan emin olun

Kiralık araç standartları genellikle 3 yaş ve altındaki araçları kapsar.  Daha yaşlı araçlar da elbette kiralık olarak kullanılabilir ama siz kiralık araba seçerken mümkün olduğunca genç arabaları tercih edin. Aracın bakımlarının yapılmış ve güvenlik bakımından risk barındırmadığından emin olun. Çok kötü durumdaki araçlar kolayca anlaşılabilir. Ama daha yeni araçların durumundan emin olamayabilirsiniz. Bu nedenle araç kiralarken dikkat edilecekler listesinin içerisinde belki de en önemli başlık budur. Bu noktada herhangi bir arıza durumunda şirketin size nasıl bir destek verdiğini öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Araç arızaları, kiralama durumunda müşteri sorumluluğunda değildir. Kiralama firması derhal çözüm üretmek ve değişim yapmak durumundadır. Mağduriyet yaşamamanız için size bunu vaat eden oto kiralama firmaları ile çalışın.

7 – Kullanım koşullarını ihlal etmeyin

Araç kiralama yaparken imzaladığınız sözleşmede, kiralama yapan firmanın olduğu kadar sizin de sorumluluklarınız olduğunu unutmayın. Aracı hangi şartlarda kullanmanız gerektiği, hasar anında ne yapmanız gerektiği, aracı kimlerin kullanabileceği gibi şartların kiralayan tarafından eksiksiz biçimde yerine getirilmiş olması gerekir. Bunun aksi durumda sorumlu hale gelebilirsiniz. Bu konuda araç kiralama yapan firma görevlisinden destek alabilirsiniz.

8 – Teslim kurallarına dikkat edin

Araç kiralama yaparken, aracı bir şehirden teslim alıp diğerinde teslim etme durumunuz var ise bunun mümkün olup olmadığını veya ek ücretlerin söz konusu olup olmadığını öğrenin. Zaman aşımı durumunda nasıl bir yol izleneceğini ve uzatma seçeneklerini öğrenmeniz de olağan dışı hallerde problem yaşamamanızı sağlayacaktır.

9 – Yetkilendirilmiş resmi Rent A Car firmalarını tercih edin

Ticari faaliyet olarak oto kiralama, özel kanun hükümlerine bağlı olarak yapılır. Özellikle kiralayan bakımından genel kiralama koşullarının geçerli olabilmesi için resmi yetkileri bulunan oto kiralama firmalarının seçilmesi çok önemlidir. Aksi halde ciddi mağduriyetler ortaya çıkabilecektir.

Kiralık araç alırken dikkat edilmesi gerekenler başlığımızda, sorunsuz bir deneyim yaşamanız için nelere ihtiyacınız olacağını mümkün olan en detaylı biçimde anlatmaya çalıştık. Bu hususlar dışında herhangi bir noktada bilgi edinmek ve Balıkesir’de hemen araç kiralama yapmak için http://rotabalikesir.com adresini hemen ziyaret edebilir ve iletişim sayfasındaki kanallardan firmaya ulaşabilirsiniz.