Elektrikli Porsche Macan, 'Minimalist' Bilgi-Eğlence Moduna Sahip Olacak

Yaklaşan Macan'ın arkasındaki tasarım ekibi, içten yanmalı motordan elektrik teknolojisine geçiş yapan ilk Porsche modelini tasarlamanın nasıl bir şey olduğunu anlattı.
23-01-2024 12:00 - 343 Okundu

Porsche 25 Ocak'ta tamamen yeni, tamamen elektrikli Macan'ı tanıtmaya hazırlanıyor. Bu, markanın elektrikli araçlara ilk girişimi olmasa da, bataryalar ve elektrikli motorlar lehine içten yanmalı motorlara veda eden ilk model olarak önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. 

Porsche'nin başkan yardımcısı Michael Mauer'e göre, Macan'ın özünü korurken onu elektrik çağı için güncellemek hiç de kolay değil.

"Her yeni spor otomobili açıkça, tanınabilir bir şekilde Porsche ürün ailesinin ve ilgili model serisinin bir parçası haline getirmeliyiz. Ancak aynı zamanda 'yeni olan' olarak da algılanmalı" diyor Mauer. "Yeni Macan aynı zamanda tamamen elektrikli olarak ürettiğimiz, ancak halihazırda mevcut, yerleşik bir ürün kimliğine sahip olan ilk model. Bu da şu soruları gündeme getiriyor: 'Yeni olan' ne kadar 'yeni' olmalı ?"

Mauer, Macan'ın yeni kavisli ekranının iç mekanın sürücü etrafında düzenlenmesine yardımcı olacağını söylüyor. Ancak tasarım ekibi bununla da yetinmemiş. Sürücünün, günümüzde otomobilleri dolduran tüm gereksiz dikkat dağıtıcı unsurları dışarıda bırakabilmesini sağlamak istemişler.

"Ayrıca gösterge panelinde bir tür 'minimalist mod' yarattık" dedi. "Bu, sürücünün arzu etmesi halinde gösterge panelinde yalnızca sürüş için hayati önem taşıyan unsurları seçebilmesini sağlıyor. Sadece kesinlikle gerekli olan şeylere odaklanmak gibi."

Yeni teknoloji dış tasarımı da daha karmaşık hale getirebilir. Mauer, batarya paketlerinin Porsche araçlarına karakteristik görünümünü veren genişlik-yükseklik oranını bozma tehdidi yarattığını belirtiyor. Ancak Taycan sayesinde ekip bunun etrafında nasıl tasarım yapılacağını öğrendiğini de söylüyor.

Mauer, "Elektrikli motorlar hem yeni olanaklar sunuyor hem de yeni zorluklar ortaya çıkarıyor" diyor. "Büyük motor bloğunun yokluğu, ön kaputun tipik topografisini daha belirgin bir şekilde yorumlamamızı sağlıyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Style Porsche'nin misyonunda ne kadar başarılı olduğunu,  Perşembe günü yeni modelini tanıtımında göreceğiz.