Sızdırılan Belge, Yeni Kia EV8'in 603 Beygir Gücü ve 500 Mil Menzili ile Stinger'ın Yerini Aldığını Gösteriyor

GT1 kod adlı Kia Stinger'ın halefi, 2026 yılında üretime girecek ve markanın yeni nesil EV platformunu temel alacak
12-02-2024 08:00 - 185 Okundu

Hyundai ve Kia Grubu, son derece başarılı e-GMP platformunu temel alan yeni modellerini tanıtmaya devam ediyor. Ancak, sızdırıldığı iddia edilen bir birlik üretim programının da gösterdiği gibi, otomobil üreticisinin markaları yeni nesil araçlarını planlamaya başladı bile.

Kia için bu, GT1 kod adlı Stinger'ın yüksek performanslı bir halefi ile başlayacak ve EV8 olarak anılacak, ancak isim henüz onaylanmadı.

Spor sedanın grubun yeni nesil EV mimarisine dayanması bekleniyor. Hyundai, 2023 ortalarında platformu Entegre Modüler Platform (IMA) adı altında önizlemişti, ancak bu belgelerde sadece eM platformu olarak anılıyor. Platformun 2025 yılında yeni Genesis GV90 ile piyasaya sürülmesi ve ardından Hyundai ve Kia'nın bu mimariyi temel alan kendi modellerini piyasaya sürmesi bekleniyor.

Kore Araba Blogu tarafından bulunan ve sızdırıldığı bildirilen belge sayesinde platform ve özellikle de Kia'nın Stinger'ın yerini alması ile ilgili bazı özellikler ortaya çıktı. Belge, aracın 603 bg'ye kadar güç üreten iki motorlu bir güç aktarma sistemine sahip olacağını gösteriyor.

Bu da GT1 / EV8'in en güçlü iterasyonunu 577 beygir gücü  üreten EV6 GT'den daha güçlü hale getirecektir. Bu arada, GT1'in diğer varyantlarının 215 beygir gücü ile 429 beygir gücü arasında güç üretmesi bekleniyor.

Bu motorlar 113.2 kWh'lik devasa bir batarya paketi tarafından elektrikle beslenecek. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, EV9'un batarya paketi yalnızca 99,8 kWh büyüklüğünde. Sızdırılan Kia belgesine göre, bu kurulumun GT1'in şarj başına 700-800 km arasında bir menzil elde etmesini sağlaması bekleniyor. Bu menzil, 107,8 kWh batarya paketi ile WLTP test döngüsünde şarj başına 750 km yol kat edebilen Mercedes EQS ile bile oldukça uygun.

GT1'in üretimine 2026 yılında Kia'nın Hwaseong Fabrikası 3'te başlanması planlanıyor. Bu lansman, Hyundai Grubu'nun 2025 yılında Genesis GV90 ile başlayan ve hem Kia hem de Hyundai markalarının yeni araçlarını kapsayan daha geniş bir ürün atağının bir parçası olacak.