Avrupa'nın Çinli Elektrikli Araçları Gümrük Vergileriyle Cezalandırması Giderek Daha Muhtemel Görünüyor

Çinli elektrikli araçlara yönelik soruşturmanın Kasım ayında sonuçlanması bekleniyor

Avrupa Komisyonu'nun uygun araçların gümrük kaydını başlatacağını açıklamasının ardından, Avrupa'ya ithal edilen Çin menşeli bataryalı elektrikli araçlara gümrük vergisi uygulanma ihtimali giderek artıyor.

Avrupa Komisyonu şu anda Çin elektrikli araçlarına yönelik bir sübvansiyon karşıtı soruşturma yürütüyor ve yerel otomobil üreticilerini korumak için gümrük vergisi uygulayıp uygulamayacağına karar vereceği Kasım ayında soruşturmayı sonuçlandırmayı planlıyor.

Bu hafta başında Komisyon, planın Avrupa Birliği Gazetesinde yayınlanmasının ertesi günü Çin'den ithal edilen BEV'lerin gümrük kaydına başlayacağını ve bunun önümüzdeki hafta içinde gerçekleşeceğini belirtti. Komisyon, Çinli elektrikli araçların sübvanse edildiğini göstermek için yeterli kanıta sahip olduğunu ve soruşturmanın başlatıldığı Ekim ayından bu yana ithalatın bir önceki yıla göre %14 arttığını belirtti. Komisyon, Çin'den yapılan ithalatın mevcut oranlarda artmaya devam etmesi halinde AB merkezli otomobil üreticilerinin zarar görebileceğini ve bu zararın telafisinin zor olabileceğini de sözlerine ekledi.

Auto News'in haberine göre, AB'deki Çin Ticaret Odası bu haberden memnun değil. Oda, bu hamle karşısında hayal kırıklığına uğradığını ve ithalattaki artışın Avrupa'da elektrikli araçlara yönelik artan talebi yansıttığına inandığını açıkladı.
 
Soruşturma, Çin malı elektrikli araçların devlet sübvansiyonu alıp almadığını ve bu durumun devlet sübvansiyonu almayan Avrupalı markalara kıyasla Avrupa'daki perakende fiyatlarının belirlenmesinde haksız bir avantaj sağlayıp sağlamadığını görmeyi amaçlıyor. BYD, Geely ve SAIC gibi otomobil şirketleri mercek altında ve Ocak ayında müfettişler bu markaların tesislerini ziyaret ederek firmaların Komisyon'un soru formlarına verdikleri cevapları doğruladılar.

Çin Ticaret Bakanlığı soruşturmayı eleştirerek "AB de dahil olmak üzere küresel otomotiv endüstrisini ve tedarik zincirini ciddi şekilde bozacak ve çarpıtacak ve Çin-AB ekonomik ve ticari ilişkileri üzerinde olumsuz bir etkisi olacak çıplak bir korumacı eylem" olarak nitelendirdi.