Kanada'nın Alberta Eyaletinde Elektrikli Araç Sahipleri Yola Verdikleri Zarar İçin Yıllık 200 Dolar Vergi Ödüyor

Kanada eyaleti, elektrikli araçların artan ağırlığının yollarda daha fazla aşınma ve yıpranmaya neden olduğunu söylüyor

Kanada'nın Alberta eyaleti hükümeti, yol iyileştirmeleri için fon yaratmaya yardımcı olmak amacıyla elektrikli araç sahiplerine yıllık 200 dolarlık yeni bir vergi uygulayacak.

Hükümetin 2024-25 mali yılı bütçesinde bu verginin, elektrikli araçların il yollarında yol açtığı yıpranma ve aşınmayı ve ek ağırlıklarını telafi etmek üzere tasarlandığı belirtiliyor. 200 dolarlık ücret aynı zamanda hükümetin ortalama bir ICE araç sahibinin her yıl yakıt vergisi olarak ödediğini söylediği miktara denk geliyor.

Auto News Canada, verginin 2024-25 mali yılında yaklaşık 1 milyon dolar gelir getireceğini bildirdi. Bu rakam 2025-26'da 5 milyon dolara, 2026-27'de ise 8 milyon dolara yükselecek. Bu rakamlar, sadece yakıt vergileri yoluyla 2024-25 döneminde toplanması beklenen 1,4 milyar dolar ile kıyaslandığında çok küçük kalmaktadır.

Hükümet bütçesinde, "Akaryakıt vergisi geliri il yollarının yapım ve bakımının finansmanına tahsis edilmemiş olsa da, diğer araç sürücüleri ile ilgili adalet endişeleri ve azalan akaryakıt vergisi geliri ile ilgili uzun vadeli zorluklar bulunmaktadır" dedi. "Hükümet, alternatif yakıtların artan kullanımı da dahil olmak üzere yakıt vergisinin sürdürülebilirliğini gözden geçirmeye devam edecek ve vergi gelirini korumak için değişiklikleri değerlendirecektir."

Alberta Maliye Bakanı Nate Horner, "Yolların onarılmasıyla ilgileniyorum," diye ekledi. "Herkesin yardımına ihtiyacımız var."

Elektrikli araç vergisine ilişkin diğer ayrıntılar 1 Ocak 2025'te uygulamaya konulmadan önce sonbaharda açıklanacak. Detroit Üçlüsü'nü yerel olarak temsil eden Kanada Araç Üreticileri Birliği Başkanı Brian Kingston vergiyi desteklemiyor ve sıfır emisyonlu satış zorunluluklarına ulaşılmasını daha da zorlaştıracağına inanıyor.

Kingston, "Elektrikli araçların vergilendirilmesi Albertanlılara pahalıya mal olacak ve Kanada'nın iddialı elektrikli araç satış hedeflerine ulaşılmasını daha da zorlaştıracak," dedi. "Albertalıların elektrikliye geçmesine yardımcı olmak, hükümetin tüm kademelerinin, elektrikli araçların benimsenmesinin önündeki, satın alınabilirlik ve şarj altyapısının eksikliği gibi temel engelleri ele alma çabalarına bağlıdır."