Avrupalı Otomobil Üreticileri Birleşin! Renault Patronu Çin'le Mücadele İçin Airbus Benzeri Elektrikli Araç İttifakı Çağrısında Bulundu

Airbus tarzı bir pan-Avrupa elektrikli araç üreticisi oluşturmak için bir araya gelmek, kıtadaki şirketlerin Çinli otomobil üreticileriyle rekabet etmesine yardımcı olabilir

Renault'nun CEO'su Luca de Meo, Avrupalı otomobil üreticilerini birleşmeye ve kıtaya giren Çin ithalatı ile rekabet edebilecek uygun fiyatlı elektrikli araçlar üretmek için Airbus tarzı bir holding kurmaya çağırdı.

Airbus 2000 yılında Avrupalı havacılık ve uzay şirketleri arasında bir ortak girişim olarak bir araya geldi. Avrupa hükümetleri tarafından desteklenen bu şirket, Boeing gibi büyük Amerikan şirketlerine karşı rekabet edebilmek için bir araya geldi.

De Meo'ya göre, Avrupalı otomobil üreticilerinin, segmentte bir güç merkezi olarak ortaya çıkan Çin'den gelen uygun fiyatlı elektrikli araçların artan akını ile rekabet edebilmek için benzer bir şey yapmaları gerekiyor. Autonews'e göre, CEO bu hafta Cenevre Otomobil Fuarı'nda "bir çözüm bulmak için yaratıcı olmamız gerekiyor" dedi.

De Meo, "Ortaklar yatırımı paylaşabilir ve yeni araçların üretim maliyetlerini düşürebilir" dedi. De Meo ayrıca Avrupalı otomobil üreticilerinin 80'lerde Alfa Romeo Fiat, Lancia ve Saab tarafından paylaşılan "Type 4" platformunda olduğu gibi işbirliği yaptığı geçmiş örneklere de işaret etti.

Renault, Renault 5'in temelini oluşturan ve otomobil üreticisinin 20.000 Avro'dan (mevcut döviz kurlarıyla yaklaşık 21.700 ABD Doları) satmaya başlamayı planladığı bir EV olan daha küçük Twingo'nun altına girecek olan AmpR platformunu paylaşmak için Volkswagen ile görüşmelerde bulunuyor.

De Meo'ya göre böyle bir projenin zorluğu, Çinli otomobil üreticilerinin yaptığı gibi bataryaları, motorları ve elektronikleri içeren bir Avrupa değer zinciri oluşturmak olacaktır. De Meo, "Amaç her şeyi Avrupa'da rekabetçi bir fiyatla tedarik etmek" dedi.

Ayrıca hızlı bir şekilde otomobil üretmenin Avrupalı otomobil üreticileri için büyük bir zorluk olacağını savundu. Renault'nun elektrikli araçlarının geliştirme süresini Renault 5 için dört yıldan üç yıla indirdiğini ve Twingo için bu süreyi iki yıla indireceğini söyledi.

"Çinlilere karşı hız önemli," dedi. "Belirsiz bir dünyadayız. Geçmişte, içten yanmalı otomobillerde, neyin geleceğini öngörebiliyordunuz."

Buna ek olarak de Meo, AB kurallarının kentsel alanlarda küçük Japon "kei" otomobillerine izin vermesi, küçük bataryalı küçük elektrikli araçlara uygulanan katma değer vergisinin düşürülmesi (şu anda Fransa'da sunulan bonus yerine) veya kullanımlarını teşvik etmek için küçük araçlara ücretsiz park yeri verilmesi gerektiğini savundu.