Bu 900 Bin Dolarlık 1954 Pegaso Olmayı Bekleyen Bir Motor

İspanya'nın Ferrari'ye cevabı olan nadir spor otomobil, sizi yakalamak için yalvaran bir ters vites düzenine sahip

Eğer daha önce birinci vitesi eğik olan bir araba kullandıysanız - belki eski bir üç vitesli ABD yapımı araba, eski bir süper araba veya erken dönem BMW M makinesi - ilk birkaç kilometreyi beyninizi farklı vites düzeniyle başa çıkmak için yeniden düzenlemeye çalışarak geçirdiğinizi bilirsiniz.

Ancak şimdi şanzımanın sadece virajda birinci vitese sahip olmadığı, aynı zamanda neredeyse aynadan bakıyormuşsunuz gibi tüm vites düzeninin tersine çevrildiği bir araca atlamaya çalıştığınızı hayal edin. Arabanın motorunu yanlış yerleştirme ve vızıldatma fırsatları muazzam olurdu ve söz konusu araba neredeyse 1 milyon dolar değerinde 1950'lerden kalma nadir bir Pegaso Z-102 coupe olduğunda bu özellikle rahatsız edici.

Pegaso, yarım yüzyıllık varlığının büyük bölümünü 20. yüzyılın ikinci yarısında kamyon, otobüs ve traktör üreterek geçirmiş bir İspanyol şirketiydi. Ancak 1950'lerde bir süre için, o zamanlar Ferrari'nin ürettiği her şeyden daha gelişmiş olan bazı inanılmaz spor otomobiller üretti. Z-102'ler dört supaplı, desmodronik, hemi başlı V8 motorlarında çift üstten kam ve Ferrari'nin 1960'ların ortalarına kadar yol otomobillerinde benimsemediği bir transaks düzeni kullanıyordu.

Enzo Ferrari'nin Z-102'yi ve onun arkasındaki adam olan Pegaso'nun baş mühendisi Wilfredo Ricart'ı sevmemesinin tek nedeni bu değildi. İkili savaştan önce Alfa Romeo'nun yarış kolunda birlikte çalışmışlardı ve anlatılanlara göre iyi arkadaş olmaktan çok uzaktılar.

Pegaso 1951 ve 1958 yılları arasında 83 adet Z-102 üretti ve bu da Paris merkezli Jacques Saoutchik tarafından üretilen 18 gövdeden biri; çarpıcı şekli coupe'ye Touring gövdeli versiyonlardan çok daha fazla varlık kazandırıyor. Belki de bu yüzden 1954 Paris Motor Show'da Pegaso'nun standında sergilenmek üzere seçilen iki otomobilden biriydi. O zamandan bu yana iki kez restore edilen bu araç, eski bir Pebble Beach yarışmacısı ve müzayede evi Broad Arrow ona yeni bir ev bulmayı umuyor. İlgilenen tarafların 750-900.000 $ arasında nakit paraya ve vites düzeni göz önüne alındığında birinci sınıf bir hafızaya ve mükemmel bir el-göz koordinasyonuna sahip olması gerekiyor.