BYD'nin Seagull EV'si Artık 10 Bin Doların Altında, Batı Mahkum

Elektrikli araçlar Batı'da çok pahalı. Bunu biz biliyoruz, bayiler biliyor ve otomobil üreticileri de biliyor. Batılı otomobil markaları, yeni nesil elektrikli araç platformlarının elektrik teknolojisini şu anki maliyetinden binlerce dolar daha ucuza sokağa getireceğinden heyecanla bahsetse de, en uygun fiyatlı modeller bile hala eşdeğer yanmalı motorlu araçtan daha uygun fiyatlı. Ancak Çinli otomobil üreticisi BYD'den gelen son haberlere bakılırsa, tüm bunlar boşuna bir çaba gibi görünüyor.

BYD, Çin'deki fiyat savaşında bir hamle daha yaptı ve en ucuz elektrikli aracı olan Seagull'un fiyatını yüzde 5 oranında düşürerek perakende satış maliyetini sadece 9.700 dolara indirdi. Hayır, bu fiyatın önündeki '1'i atlamadık, Reuters'in haberine göre BYD gerçekten de Çinli alıcılara 10 bin doların altında yepyeni bir elektrikli araç satacak. Bu arada Stellantis, Citroen e-C3'ü ve yakında piyasaya çıkacak Fiat eşdeğerini 22 bin dolara satışa sunma ihtimalinden heyecan duyuyor ve VW 26.500 dolarlık ID.2 üzerinde çalışıyor.

Seagull'un 9.700 dolarlık etiketine ABD otomobil fiyatları bağlamında baktığınızda da işler aynı derecede kasvetli görünüyor. Amerika'da sunulan en ucuz elektrikli araç olan 40 kWh Nissan Leaf'in fiyatı 28.140 dolar ve BYD'ye benzer boyutlardaki en ucuz araç olan eski Mitsubishi Mirage'ın fiyatı bile 16.695 dolar.

Doğru, Amerikalıların çoğu muhtemelen 74 beygirlik bir Seagull almak istemeyecektir, tıpkı çoğu kişinin Mirage istemediği gibi, ancak Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki pek çok sürücü bir tane isteyecektir ve bataryasının küçük olmasını veya daha az egzotik sodyum-iyon teknolojisi kullanmasını umursamayacaklardır. Onlar daha çok 240 km gibi gerçek bir kullanılabilir menzil ile ilgileneceklerdir.

Ve daha büyük resme bakmak için geri adım atarsak, BYD 10 bin dolardan daha düşük bir fiyata elektrikli araç satabiliyorsa, çok küçük, yavaş, güçsüz veya kötü donanımlı olduğu için göz ardı edemeyeceğiniz türden arabaları satarken Batılı rakiplerini büyük ölçüde alt etmeyi göze alabilir. Batılı otomobil üreticileri gerçekten rekabet edebilir mi, yoksa 1968'lerdeki İngiliz motosiklet endüstrisinin modern eşdeğeri mi, şu anda yükseklerde geziniyorlar, ancak muhteşem bir tarzda düşmek üzereler mi?