Toyota Akü Ortak Girişiminin Kontrolünü Panasonic'ten Alacak

Primearth EV Energy hibritler, PHEV'ler ve elektrikli araçlar için batarya üretmeye başlayacak

Toyota'nın Panasonic ile ortak girişimi olan batarya şirketi bu ayın sonunda Japon otomobil üreticisinin tamamına sahip olduğu bir iştiraki haline gelecek.

Primearth EV Energy Co., Ltd (PEVE) adlı şirketin şu anda %51'i Toyota'ya, %49'u ise Panasonic'e ait. Hibrit elektrikli araçlar için batarya üretiyor ancak BEV ve PHEV'ler için de batarya üretmeye başlamayı ve Toyota'nın büyüyen elektrifikasyon planlarında önemli bir rol oynamayı planlıyor.

Toyota, "daha rekabetçi bataryaların Toyota'nın elektrikli araç tekliflerinin cazibesini artıracağını ve çok yollu bir yaklaşımla karbon nötrlüğüne ulaşılmasına katkıda bulunacağını" söylüyor.

 
Primearth EV Energy, Aralık 1996'da Toyota'nın %40, Panasonic'in ise kalan %60 hisseye sahip olduğu Panasonic EV Energy Co olarak kuruldu. Şirketin adı Haziran 2010'da Primearth EV Energy olarak değiştirildi ve o tarihte %80,5'i Toyota'ya aitti. Şu anda yaklaşık 4.700 kişiyi istihdam etmektedir.

Otomobil üreticisi, PEVE'nin satın alınmasının artan akü talebine esnek bir şekilde yanıt vermesine ve rekabet gücünü artırmasına olanak sağlayacağını belirtiyor. Toyota'nın üzerinde çalıştığı sadece geleneksel bataryalar değil.

Geçen yılın sonlarında Toyota, Japon petrol üreticisi Idemitsu Kosan ile gelecekteki elektrikli araçlar için katı hal bataryaları geliştirmek ve üretmek üzere güçlerini birleştirdi. Idemitsu 2001 yılından bu yana katı hal bataryaları üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütürken Toyota da 2006 yılından bu yana aynı çalışmaları sürdürüyor. Katı hal bataryalarının seri üretimine 2027-2028 yılları arasında başlamayı umuyorlar ancak Toyota kısa bir süre önce 750 mil (1.200 km) sürüş menzili ve sadece 10 dakikada şarj olma özelliğine sahip katı hal bataryalı ilk elektrikli aracını "birkaç yıl içinde" piyasaya süreceğini duyurdu.

Daha yakın bir gelecekte, Toyota ve Lexus markalarının gelecekteki EV'leri, menzili artırmayı amaçlayan prizmatik pil hücreleri ile piyasaya çıkacak ve