Porsche Taycan Gelecekteki Seride Tamamen Elektrikli Panamera ile Birlikte Var Olacak

Porsche yöneticisi Taycan'ın gelecekteki elektrikli Panamera ile birlikte satılmaya devam edeceğini doğruladı
04-03-2024 09:00 - 146 Okundu

Porsche, Taycan'ın Panamera'nın elektrikli eşdeğeri olmadığını, her iki dört kapılı modelin de otomobil üreticisinin gelecekteki serisinde bir arada bulunmasının planlandığını açıkça belirtmek istiyor.

4.963 mm (195,4 inç) uzunluğundaki Taycan, kısa süre önce üçüncü nesline giren Panamera'dan sadece 89 mm (3,5 inç) daha kısa. Benzer şekilde, EV'nin 2.900 mm'lik (114,2 inç) dingil mesafesi, İYM ile çalışan sedandan sadece 50 mm (2 inç) daha kısa.

Benzer boyutlara rağmen, iki modelin pazar konumlandırması farklıdır - Panamera daha fazla iç mekan ve lüks sunarken, Taycan daha çok sportiflik ve dinamik performansa odaklanmıştır. Porsche, Panamera sonunda tamamen elektrikli bir güç aktarma organını benimsediğinde bile iki modeli sunmaya devam etmek istiyor. Porsche seleflerinin geleneksel yedi yıllık yaşam döngüsünü sürdürürse, bu değişiklik yeni nesil Panamera 2030 civarında geldiğinde gerçekleşebilir.

İki model arasındaki bir diğer fark ise, Sport Turismo Estate'in kullanımdan kalkmasının ardından standart ve uzun dingil mesafeli sedanlarla sınırlı kalan Panamera'nın aksine Taycan'ın Sport Turismo ve Cross Turismo gövde modelleriyle de sunuluyor olması.

Porsche ürün gamındaki Panamera ve Taycan modellerinin geleceğine ilişkin doğrulama, Autocar'a konuşan Taycan Ürün Grubu Başkan Yardımcısı Kevin Giek tarafından yapıldı. Giek, Porsche'nin Taycan'ı 911'e benzer şekilde "uzun ömürlü" bir isim olarak gördüğünü söyledi. Aynı bağlamda, makyajlı Taycan'ın türünün son örneği olmayacağını da doğruladı: "Taycan'ı bir yenilikçi olarak tutmak, neyin mümkün olduğunu ve BEV spor otomobil tanımımızın ne olduğunu göstermek istiyoruz. Otomobili her zaman geliştirmeye devam edeceğiz."

Porsche'nin tipik model yaşam döngülerine bakılırsa, Taycan'ın yeni neslinin 2028 veya 2029'da piyasaya çıkması bekleniyor. EV, 2024 yılında yaşam döngüsünün ortasında bir güncelleme almadan önce 2019 yılında üretim formunda tanıtıldı.

Giek, Taycan'ın bir sonraki iterasyonu hakkında ayrıntılara girmese de, Porsche ürünlerinin tipik bir özelliği olan stil açısından evrimsel bir yaklaşımın ipuçlarını verdi. Öncelikler arasında, mevcut modelin alçak siluetini ve spor otomobil özelliklerini korumak olacak. Alt yapı konusunda ise Giek, Taycan'ın yepyeni Macan EV'nin temelini oluşturan PPE mimarisine dayanmayacağını söyledi: "PPE mükemmel bir SUV platformu, ancak Taycan bir SUV değil".