A5 Sportback 2025'te Yenisiyle Değiştirilecek, Ancak Audi Tasarımcıları Daha Fazla Uğraşmalı mıydı?

İYM ile çalışan fastback, eski A5 ve A4 sedanın yerini alıyor, ancak BMW'nin radikal bir şekilde yeniden tasarlanan 3 Serisi ile sıkı bir rekabetle karşı karşıya

Audi yıllar içinde bazı radikal tasarım değişiklikleri yaptı  sadece 1980'lerin başındaki bloklu B2 80'i, o on yılın ikinci yarısındaki kıvrımlı B3 nesil modeliyle nasıl değiştirdiğine bakın. Ancak çoğunlukla, tasarımları bir nesilden diğerine sadece hafifçe evrimleşiyor. Burada gördüğünüz 2025 A5 Sportback tamamen yeni bir otomobil, ancak günümüzün liftback sedanıyla bağlantısı açık.

Yakışıklı ama tanıdık. Radikal bir far uygulaması ve tartışmalı bir ızgara güncellemesi yok. Ancak Audi'nin ezeli rakibi BMW'de tasarımcılar yeni bir 3-Serisi hazırlıyor ve sadece bir dizi gömme kapı kolu ekleyip 'iş bitti' demekle yetinmiyorlar. Yanmalı veya elektrikli güç seçenekleriyle sunulacak olan bir sonraki 3 Serisi, geçen yılki Vision Neue Klasse konseptine çok benzeyecek ve bizim gözümüzde bu casus fotoğraflarda gördüğümüzden çok daha ilginç bir tasarım.

Audi'nin tasarımcıları daha cesur mu olmalıydı? Belki de yaklaşan A6'da kullanılan bölünmüş far uygulamasını benimsemeliydi? Belki, ama herkesin BMW'nin görünüşünü beğenmeyeceğinden ve bunun Audi'nin işine yarayacağından emin olabiliriz. Ve bu, giden A5 ile aynı olacak gibi de değil. Audi hayranları daha ince ızgarayı ve yeni nesil LED farları hemen fark edeceklerdir. İçeride ise sadeleştirilmiş bir konsol ve yakın zamanda tanıtılan diğer Audilerde de bulunan çift altıgen direksiyon simidiyle karşılaşacaklar.

Ancak konfigüratör yayına girdiğinde bir EV seçeneği bulamayacaklar. Audi çift numaralı rozetleri elektrikli otomobiller için ayırıyor, bu nedenle mevcut yanmalı A4 iptal ediliyor ve A5 bir vagon varyantı kazanacak. Bir A4 daha olacak, ancak bu bir EV olacak ve A5 alıcılara yalnızca hafif hibrit ve PHEV güç aktarma organları seçeneği sunacak. En son VW Passat ve Tiguan hakkında bildiklerimize dayanarak, plug-in seçeneklerinden en az birinin 1.5 litrelik benzinli motor ve 97 kilometreden fazla EV menzili sağlayan 19.7+ kWh pil kapasitesinden oluşan 268 beygirlik  bir kombinasyon olmasını bekleyebiliriz.

Motor serisinin tamamını öğreneceğiz ve 2024'te Sportback piyasaya sürüldüğünde Audi'nin A5 coupe ve cabrio'yu geri getirip getirmeyeceği konusunda daha net bir fikre sahip olacağız. Yeni 3 Serisi en az bir yıl daha tanıtılmayacak, ancak siz en çok hangi otomobili görmek istiyorsunuz?