Parisliler SUV Park Ücreti Artışı İçin Oy Kullandı, Ancak Bu Artış Normal Araçları ve EV'leri de Etkileyecek

Ücretler, 1.600 kg'dan ağır tüm İYM araçlarda ve 2.000 kg'dan ağır elektrikli araçlarda üç katına çıkarılıyor, yani acıyı hissedecek olanlar sadece SUV sürücüleri değil

Son referanduma katılım oranı yüzde 5,7 gibi düşük bir oranda kaldı, ancak katılma zahmetine katlananların yüzde 54,5'i, eleştirmenlerin çok fazla yakıt tükettiğini ve yayalar ve diğer trafik için küçük otomobillerden daha büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu söylediği jumbo SUV'lerden Fransa'nın başkentini kurtarma planına destek verdi.

Sky News'in haberine göre, oylama sonucunda, yerel otoriteden özel bir ruhsatınız yoksa, normal bir arabayı 6 €'ya park edebileceğiniz yere bir SUV park etmek ilk iki saat için saat başına 18 €'ya  mal olacak. Kalışınızı altı saate uzatmak mı istiyorsunuz? O zaman bir araba için 75 € , bir SUV için ise 225 € ödeyeceksiniz.

Plan, 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde Paris'in birçok caddesini yayalaştıran Anne Hidalgo'nun desteğini aldı. Toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine banliyölerden başkente arabayla gelenleri caydırmayı amaçlayan yeni park sisteminden bölge sakinleri etkilenmeyecek.

Sorun şu ki, daha yüksek park ücretlerinden etkilenecek olanlar sadece SUV'lar değil. Şehir dışından gelen ve ağırlığı 1.600 kg'dan  fazla olan tüm yanmalı motorlu araçlar zamlı ücretlere tabi olacak ve bu da oldukça mütevazı boyutlardaki birçok aracın da darbe alacağı anlamına geliyor. Basit bir BMW 320d sedan bile 1,670 kg  ağırlığındadır.

Yeni kurallar, elektrikli araçların egzoz emisyonu üretmemesine rağmen, en hafif elektrikli araçlar hariç hepsini cezalandırıyor. Pille çalışan araçlar boş ağırlık söz konusu olduğunda biraz gevşetiliyor, ancak yine de 2.000 kg sınırını aşan ve üç katına çıkarılan park ücretlerini ödemek zorunda kalacak çok sayıda araç var.