322 HP'lik VW ID.3 GTX Performansı Golf GTI'ın Elektrikli Hali

En yeni ID.3 5,6 saniyede 62 mph hıza ulaşıyor, ancak VW ayrıca 6,0 saniyelik sprint süresine sahip 282 bg'lik Performans Dışı GTX'i de sunuyor

Volkswagen'in ilk Golf hot hatch'i tanıtmasından kırk dokuz yıl sonra hala elektrikli bir GTI markalı üretim otomobili bekliyoruz. Ancak VW bugün, ayrı bir haberimizde okuyabileceğiniz ID.7 GTX ile birlikte dünya lansmanını yapan bir sonraki en iyi şey olan ID.3 GTX'i piyasaya sürüyor.

Sıcak bir ID.3'ü ilk kez 2021 yılında VW ID.X konseptini piyasaya sürdüğünde tatmıştık, ancak üretim ID.3 GTX birkaç önemli alanda farklı. Çünkü ID.X iki motora ve dört tekerlekten çekişe sahipken - bir ay önce tanıtılan üretim ID.4 GTX'ten alınan bir kurulum - ID.3 GTX, diğer tüm ID.3'ler gibi, arkaya monte edilmiş ve arka tekerlekleri tahrik eden tek bir APP550 motoruna bağlı kalıyor.

Ancak VW'nin motor teknolojisi son bir yılda uzun bir yol kat etti ve yakın zamanda tek motorlu ID.4'lere verilen güç artışına dikkat ettiyseniz, Wolfsburg ekibinin neden tek motorla yetinebileceklerini ve yine de ikna edici bir hot hatch inşa edebileceklerini düşündüklerini anlayacaksınız.

ID.3 GTX aslında iki araçtan oluşuyor. Sadece GTX olarak adlandırılan temel modeller, şu anda iki tekerlekten çekişli ID.4'e takılan aynı 282 bg motora sahip ve 6.0 saniyede 100 kmh hıza ulaşabiliyor. Bu, bugünlerde bir elektrikli otomobil veya hot hatch için tam olarak yıldırım hızında değil, ancak GTX'in hem daha güçlü olduğu hem de 201 bg'ye sahip olan ve 7.3 saniyede 62 mph hıza ulaşan daha önce mevcut olan en güçlü ID.3'ten daha hızlı hızlandığı anlamına geliyor.

Bu da onu, ön tekerleklerine 262 bg gönderen ve 62 mph hıza 6,2 saniyede ulaşan yakın zamanda makyajlanan Mk8.5 Golf GTI'ın kıl payı önüne geçiriyor. VW, elektrik motorunun sağ pedala bastığınız milisaniyeler içinde maksimum itiş gücü sağlayacak şekilde ayarlandığını, bu nedenle rakamların gösterdiğinden daha hızlı hissettireceğini söylüyor.

Elektrik zarfını biraz daha zorlayan ve bizi VW'nin şimdiye kadarki en güçlü bireysel motoruyla tanıştıran GTX Performance. Bu motor temel GTX ile aynı 402 lb-ft (545 Nm) torku üretiyor ancak gücü 322 bg'ye çıkararak sprint süresini 5,6 saniyeye düşürmeye yardımcı oluyor. Bu da çift motorlu, dört tekerlekten çekişli ID.X hot hatch konseptinin vaat ettiğinden sadece 6 hp  ve 0,3 saniye daha düşük ve en hızlı ID.3'ün 62 mph hıza ulaşmak için 6,1 saniyeye ihtiyaç duyan tek motorlu Tesla Model 3'ten daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Giriş seviyesi GTX'in 111 mph (180 kmh) son hızı, normal ID.3'ün elektronik olarak sınırlandırılmış 99 mph (160 kmh) maksimum hızını geliştirirken, Performance 200 kmh son hızıyla adının hakkını veriyor.

Her iki modelde de tek vitesli şanzıman kullanılıyor ve 373 mil (600 km) menzil sunduğu iddia edilen ve 175 kW ile şarj edilebilen aynı 79 kWh bataryaya sahip. Ancak her iki versiyon da ekstra hareket ve hot hatch kişiliklerine uygun süspansiyon revizyonları alırken, GTX Performance, Performance olmayan GTX'e kıyasla hem konforu hem de gövde kontrolünü iyileştirmesi gereken standart DCC adaptif amortisörlerle daha ciddi hale geliyor.

Karmaşık dövme alaşım jantları ve gün ışığı detaylarıyla ID.3 tabanlı ID.X konsepti ile karşılaştırıldığında, üretim GTX hayal kırıklığı yaratacak kadar yumuşak görünüyor; yeniden tasarlanmış ön tampondaki bazı büyük boy ağlar, siyah ayna kapakları ve tavan kaplaması ve yeni 20 inçlik beş kollu 'Skagen' jant seti, önden ve yandan bakıldığında onu serinin hot hatch'i olarak işaretliyor. Arkada yeni parlak siyah difüzör, hileli LED arka lambalar (LED Matrix lambalar ön tarafta opsiyonel) ve standart otomobilde ID.3 rozetinin bulunduğu yerde GTX yazısı var.

VW iç mekanda biraz daha fazla çaba göstermiş gibi görünüyor, ancak GTI hayranları Wolfsburg'un ilk elektrikli hot hatch'inde ekose koltuk kumaşı olmadığını görünce hayal kırıklığına uğrayabilir. Spor direksiyon simidinde kırmızı dikişler ve krom GTX yazıları, stok spor koltuklarda daha fazla kırmızı dikiş ve GTX logoları ve entegre koltuk başlıkları, elektrikli ayar ve ayarlanabilir uyluk desteğine sahip ergoActive performans koltuklarına yükseltme seçeneği var.

İleriye dönük tüm ID.3 modelleri gibi GTX de orijinal EV'ye yönelik eleştirileri yanıtlamak için yeniden tasarlanmış bir menü sistemi ve aydınlatmalı ısıtıcı sürgüleri ile daha büyük (12,9 inç) bir dokunmatik ekrana sahip. Sizi uyandırmak veya sakinleştirmek için aydınlatma, klima kontrolü ve ses sistemini ayarlayabilen bir Wellness uygulaması var ve GTX ayrıca VW'nin tüm model serilerinde kullanıma sunduğu ChatGPT destekli sesli asistana da sahip. Sadece ona en hızlı elektrikli hot hatch'i kimin yaptığını sormayın yoksa hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.