BMW, M Otomobiller İçin Bile Manuel Şanzımanların Bittiğini Söyledi

BMW yönetim kurulu üyesi Frank Weber, satış rakamlarının artık manuel şanzıman geliştirmenin mantıklı olmadığı anlamına geldiğini söylüyor

BMW yönetim kurulunun önemli bir üyesi olan Frank Weber, markanın manuel şanzımanları için yazının duvarda olduğunu ve buna hevesli odaklı M modellerinin de dahil olduğunu söylüyor.

Otomotiv yöneticileri yıllardır düz vitesin günlerinin sayılı olduğunu söylüyor ve piyasada hala birkaç seçenek olsa da sayıları giderek azalıyor. BMW, lüks segmentteki son direnişçilerden biri oldu ve hala M2, M3, M4 ve son zamanlarda Z4 M40i alıcılarına kendi viteslerini kullanma fırsatı sunarken, hem Mercedes hem de Audi manuel vitesi öldürdü.

Ancak Frank Weber, İtalyan yayın organı Quattroruote'ye verdiği son röportajda, markanın manuel modelleri için "bitti" dedi ve satış rakamlarının geliştirme maliyetlerini haklı çıkarmadığını belirtti.

Weber, BMW'nin tüm manuel seçeneklerini ne zaman kaldıracağına dair kesin bir tarih belirtmedi, ancak bunun yakında olabileceğini belirterek, "Manuel bir M istiyorsanız, şimdi satın almanız gerekir" dedi.

"Bunlar eğlenceli ürünler, ancak dürüst olalım, hacimler gittikçe küçülüyor ve bu yüzden artık bunları geliştirmek mantıklı değil" dedi.

İlginçtir ki Weber'in açıklamaları BMW'nin 2025 Z4 M40i'yi altı vitesli manuel seçeneğiyle tanıtmasından ve Kuzey Amerika'da satılacağını doğrulamasından sadece birkaç hafta sonra geldi. Bu, G29 Z4'ün ABD'de ilk kez manuel vitesle satılması anlamına geliyor ve yakından ilgili Toyota Supra'nın altı vitesli olarak satışa sunulmasından iki yıl sonra geliyor.

BMW'nin manuel modellerine olan talep geçen yıl ABD'de güçlü bir şekilde kendini gösterdi ve satılan tüm M3 ve M4'lerin yaklaşık %20'sini ve M2 satışlarının yarısından fazlasını oluşturdu. Bu rakamlara rağmen, görünüşe göre BMW'yi manuellerin uzun vadede yaşayabilirliğine ikna etmek için yeterli değiller.