Citroen C4 ve C4 X Artık Yeni Hafif Hibrit Motorla Satışa Sunuluyor

Hybrid 136 güç aktarma sistemi, elektrikli olmayan 1.2 PureTech motora kıyasla yakıt verimliliğinde %20 iyileşme sağlar

Stellantis, hafif hibrit teknolojisinin uygulanmasını mevcut diğer modellere de genişletiyor. Citroen C4 ve C4 X, daha büyük C5 Aircross'ta görülen geliştirmelerle uyumlu yeni bir "Hybrid 136" donanımını tanıtarak bu yükseltmeyi alan en son modeller oldu.

Yeni hafif elektrikli turbo şarjlı 1.2 litrelik üç silindirli güç aktarma organı, yaygın olarak kullanılan 1.2 PureTech'in bir evrimidir, ancak Stellantis parçalarının yüzde 40'ının yeni olduğunu iddia etmektedir. Küçük bir sabit mıknatıslı senkron elektrik motoru, invertör ve ECU ile birlikte yeni altı vitesli otomatik şanzımanın (e-DCS6) gövdesine entegre edilmiştir. Enerji, sürücü koltuğunun altına monte edilen ve rejeneratif frenleme yoluyla şarj olan 432 Wh kapasiteli 48V lityum-iyon bataryadan elde edilir.

Elektrik motoru 28 bg ve 55 Nm tork üretir, ancak hızlanmaya yalnızca 12 bg katkıda bulunabilir. Neyse ki benzinli 1.2 PureTech 134 bg güç ve 230 Nm tork üretebiliyor. Bu hafif bir hibrit kurulum olsa da Citroen, C4 ve C4 X'in kentsel alanlarda zamanın %50'sine kadar elektrik modunda sürebileceğini iddia ediyor. Sonuç olarak, elektrikli olmayan 1.2 PureTech 130 EAT8 versiyonlarına kıyasla yüzde 20 daha az yakıt yakarken, yüzde 20 daha az CO2 (WLTP karma çevriminde 107g/100km) yayıyorlar.

Kompakt crossover ve fastback ikizi sırasıyla 2020 ve 2022 yıllarında tanıtıldı ve herhangi bir görsel yükseltme yapılmadan devam ediyor. İlk kez kaputun altında hafif hibrit 48V teknolojisi ile donatılan bu araçlar, mevcut benzinli, dizel ve tamamen elektrikli seçeneklerin yanında güç aktarma organları serisini genişletiyor. Fransız otomobil üreticisine göre, EV'ler Avrupa'daki C4 satışlarının yüzde 25'ini ve C4 X satışlarının yüzde 35'ini temsil ediyor ve alıcıların elektrifikasyona düşkün olduğunu gösteriyor - en azından bu özel modelle ilgili olarak.