Yeni Cupra Born VZ Hot Hatch Heyecanı ve 322 BG Sunuyor

Yeni Born VZ, VW Grubu'nun ilk elektrikli hot hatch modeli

Cupra, elektrikli hatchback modelinin performans artışı ve daha sportif bir şasi kurulumunun yanı sıra kabin içinde geliştirilmiş teknoloji sunan yeni ateşli versiyonu Born VZ'yi tanıttı.

Cupra Born VZ, 322 bg ve 545 Nm tork üreten daha güçlü bir arkaya monte edilmiş elektrik motoruna sahiptir. Bu, Born e-Boost'a kıyasla 94 bg ve 235 Nm'lik bir artışı temsil ediyor.

Cupra, Born VZ'nin 0-100 km/sa hızlanmasını 5,7 saniyede tamamlayabildiğini ve 200 km/sa azami hıza ulaşabildiğini iddia etmektedir; bu rakamlar bir önceki menzilli araçtan bir saniye daha hızlı ve saatte 40 km daha yüksektir.

Cupra, geliştirilmiş performansın verimlilikten ödün vermek anlamına gelmediğini söylüyor. Batarya paketi 77 kWh'den 79 kWh'ye yükseltildi ve şarjlar arasında 570 km'ye kadar menzil sunuyor. Batarya 170 kW DC şarj ile uyumludur ve 30 dakika içinde yüzde 10-80 arasında şarj edilebilir.

Ekstra güç, VZ'ye özgü bir şasi kurulumuyla birleştirilmiştir. DCC Sport süspansiyon, yeni adaptif amortisörler ve yayların yanı sıra güncellenmiş viraj denge çubuklarından yararlanıyor. Cupra mühendisleri ayrıca direksiyonu daha iyi tepki verecek şekilde ayarlamış ve frenleme hissini iyileştirmiştir. Benzer güç aktarma organları ve şasi yükseltmeleri büyük olasılıkla GTX veya GTI takma adını alması beklenen yaklaşan performanslı VW ID.3 donanımında da uygulanacaktır.

Cupra Born'un yaşam döngüsünün ortasında bir güncelleme almak üzere olması, otomobil üreticisinin VZ'yi neden önceden makyajlanmış mevcut modele dayandırdığını merak etmemize neden oluyor. Yine de, daha düşük trimlerle karşılaştırıldığında görsel değişiklikler, 3D bakır eklere sahip 20 inç jantların yeni tasarımı (veya performans lastikleriyle kaplanmış isteğe bağlı dövme jantlar), özel Dark Forest ve Midnight Black renk tonları ve bagaj kapağındaki koyu krom VZ amblemi ile sınırlı.

Cupra Born VZ'nin içinde makyajlı VW ID.3 kardeşinin daha büyük 12.9 inçlik bilgi-eğlence ekranı, aydınlatmalı sürgüler, ADAS'a yanıt veren süslü iç aydınlatma ve direksiyon simidinin arkasında bir çift rejeneratif vites kolu bulunuyor. Ayrıca standart olarak Formentor VZ5 ve Leon V Cup'ta bulunan ve geri dönüştürülmüş Seaqual iplik tekstili ve geri dönüştürülmüş Dinamica döşemeye sahip cup bucket koltuklarla geliyor.

Kabin, isteğe bağlı açılır tavan ve Sennheiser'ın 425 watt'lık 10 hoparlörlü ses sistemi ile beş koltuklu bir konfigürasyonda mevcuttur. Son olarak, güvenlik donanımı Uzaktan Park Yardımı da dahil olmak üzere daha sofistike ADAS ile yükseltilmiştir.

Cupra Born VZ'nin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Fiyatlandırma bu yaz açıklanacak. İlk lansmanın zamanlaması, makyajlı Cupra Born'un daha sonra, muhtemelen 2025 yılında piyasaya çıkacağına inanmamızı sağlıyor.