Alman Regülatör BMW X3 Dizellerde Emisyon Azaltma Cihazı Buldu

Almanya'nın federal ulaşım otoritesi KBA, 2010-2014 model yıllarına ait bazı F25 nesil BMW X3'lerin dizel motorların emisyonlarını kontrol etmek için bir kapatma cihazı kullandığını tespit etti. Bu da araçların yollarda izin verilenden daha fazla kirletici yaymasına neden olmuş olabilir.

Daha önce bildirildiği üzere KBA, X3 xDrive20d'nin yasal NOx emisyon sınırlarını aştığını ortaya çıkaran bir çevre gözlemcisinin ifşaatlarına yanıt olarak soruşturmasını başlattı. Gözlemci, aracın emisyon kontrol sisteminin, klima etkinleştirildiğinde performansı düşürmek üzere manipüle edildiğini iddia etti. Otomobil üreticileri testleri genellikle klima devre dışıyken gerçekleştirdiğinden, bu durum emisyon testleri sırasında hile yapılmasını mümkün kılabilir.

Heise'nin haberine göre, KBA bu cihazın var olduğunu ve kabul edilemez olduğunu tespit etti. Yetkili ayrıca söz konusu araçların 18 santigrat derecenin (64 Fahrenheit) altındaki sıcaklıklarda egzoz son işlem sistemlerinin etkinliğini azalttığını ve bunun da Alman yönetmeliklerine aykırı olduğunu tespit etti.

KBA bu emisyon konfigürasyonlarıyla ilgili endişelerini dile getirmiş ve sorunun sadece Almanya'da 33.000 aracı etkilediğini belirtmiştir. Almanya BMW'ye karşı harekete geçerken, henüz başka hiçbir Avrupa ülkesi bunu yapmadı. Ancak harekete geçmeleri halinde 150,000 kadar araç için düzeltici önlemler alınması gerekebilir.

BMW tüm yasal mercilere uyduğunu ve araçlarının emisyon sistemlerinin yasal gerekliliklere uygun olduğunu belirtti. Bununla birlikte, Almanca'dan tercüme edildiği şekliyle "egzoz son işlem" sisteminin belirli bileşenlerinin dayanıklılığıyla ilgili potansiyel bir sorunu kabul etti.

 

KBA'ya göre, yasal pozisyonuna rağmen BMW'nin bu sorunu gidermek için donanım ve yazılım güncellemelerini içeren bir eylem planı var. BMW bu düzeltmeyi kendi pazarı olan Almanya'da bu Haziran ayında uygulamaya başlamayı planlıyor.

Şimdiye kadar Alman düzenleyici kurum tarafından sorunlu olduğu tespit edilen tek araç X3 oldu. Ancak crossover, diğer birçok BMW modelinde de kullanılan N47D20 dizel motor ile donatılmıştır. Bu sorunun X3'e özgü olup olmadığı ya da buradan genişleyip genişlemeyeceği henüz belli değil.