Bu Çarpıcı Halcyon Konsepti Chrysler'in Airflow'u Neden Vazgeçtiğini Açıklıyor

Tesla Model 3 benzeri elektrikli sedan konsepti, Chrysler'in 2025'te çıkacak ilk elektrikli aracında göreceğimiz tasarım dilini sergiliyor

Ana şirket Stellantis, Chrysler'in hala bir şey olduğunu garanti ediyor. Son yıllarda bayilerin sunduğu tek modelin Pacifica ve geçtiğimiz Aralık ayında üretimden kaldırılan 300 sedan olduğu düşünüldüğünde bunu unutmak kolaydı. Yeni bir metal gelecek olsa da, hala bir yıl uzakta, bu yüzden Chrysler'in tasarım ekibi inancımızı korumamıza yardımcı olmak için bu Halcyon konseptini ortaya çıkardı.

Tesla tasarım ekibinin 2028 Model 3'ü bir Aston Martin Valhalla'ya benzetme çabalarının sonucu gibi görünen Halcyon, 2022 Airflow konsepti de dahil olmak üzere Chrysler'den daha önce gördüğümüz her şeyden tamamen farklı bir görünüme sahip dört koltuklu bir elektrikli sedan. Bu, markanın Hyundai Ioniq 5 gibi modellerle mücadele etmek için kullanacağı crossover EV için bizi heyecanlandırmak içindi. Sorun şu ki, hiç de heyecan verici değildi.

Bu yüzden Chrysler çok daha cesur bir şey için Airflow'u rafa kaldırdı. Yeni Halcyon konsepti sadece bir konsept ve 2025'te üretilmesi planlanan EV'ye ne kadar benzediğini henüz bilmiyoruz. Tipik olarak tuhaf konsept tasarım özellikleri ve Chrysler'in yeni elektrikli ailesinin ilk otomobilinin bir crossover olacağını bildiğimiz halde açıkça bir sedan olması, bize arkasına bir plaka takıp bayilere göndermenin bir durum olmayacağını söylüyor.

Ancak tasarım dili, yerden sadece 4 inç (100 mm) yüksekte duran süper araba benzeri burun, neredeyse yarış arabasını andıran orta tente ve jilet inceliğindeki ön ve arka aydınlatma çubukları, on yılın ikinci yarısında piyasaya sürülecek olan elektrikli araç ailesine aktarılırsa, Chrysler markası, 300'ün 20 yıldan uzun bir süre önce ortaya çıkmasından bu yana olmadığı şekilde alakalı ve cazip olacaktır.

Ralph Gilles ve tasarım ekibi, daha önceki Airflow konseptinden, ön hava kanadında bulunan ve altından havanın geçmesini sağlayan ışıklı bir kanat logosu da dahil olmak üzere, tek tük ayrıntıları taşımışlar. Ancak görebildiğimiz kadarıyla, hepsi bu kadar. Kelebek kapılar ve açılır tavan bölümleri showroom'a gelmese bile, keskin kenarlar ve şehvetli kıvrımların kombinasyonu, yere doğru inen ön cam ve yanlardaki derin tarak dikkatinizi çekmesini sağlayacaktır.

İçeride, tipik olarak gösterişli ve üretime hazır olmayan bir dizi koltuk ve göbeği yokmuş gibi görünen benzer şekilde pratik olmayan dikdörtgen bir direksiyon simidi var. Alçak çamurluğun ötesindeki manzaraya, bir spor otomobilde görmeyi bekleyebileceğiniz iki sivri çamurluk hakimken, orta konsola bir bakış, büyük bir portre dokunmatik ekranı ortaya çıkarıyor. Chrysler iç mekanın yüzde 95'inin sürdürülebilir malzemelerden yapıldığını söylüyor ve 'eski' Chrysler'in en ünlü özelliklerinden biri olan 2004 minivanlarında tanıtılan Stow 'n Go koltuklarına bir selam olarak, arka koltuklar bagaja katlanabiliyor.

Ancak 20 yıllık Voyager'da bulunan biyometrik tanımlama ve yapay zeka teknolojisi sayesinde araç, kayıtlı her sürücüyü tanıyıp LED karşılama ve kişiselleştirilmiş ses efektleriyle selamlıyor, ardından koltukları ve konforu sürücünün istediği şekilde hazırlıyor. Ve size cam tavan üzerinde sahte bir yıldız manzarasını seyretme şansı veren Seviye 4 otonom sürüş vaat etmedi ya da günümüz bataryalarından yüzde 60 daha az karbon ayak izi sağladığı iddia edilen bir batarya paketi için kablosuz şarj sunmadı.

Peki Halycon üretime geçecek mi? Chrysler'in planının, şirketin ilk EV'sinin piyasaya sürülmesinden üç yıl sonra, 2028 yılına kadar tüm bir elektrikli otomobil ailesinin hazır olmasını gerektirdiğini biliyoruz. İlk otomobilin iki sıralı bir crossover ve diğerlerinden birinin üç sıralı bir SUV olduğunu varsayarsak, üçüncü bir seçeneğin bunun gibi sportif bir sedan şeklini alması mantıklıdır.

Chrysler, Halcyon'un kabuğunun altında neler olduğu hakkında fazla bilgi vermiyor, ancak Stellantis STLA Large EV platformu etrafında inşa edildiğini doğruluyor ve bu mimari hakkında zaten biraz bilgimiz var. Örneğin, 187.6-201.8 inç (4,764-5,126 mm) uzunluğunda ve 113.0-121.1 inç (2,870-3,075 mm) arasında dingil mesafesine sahip otomobiller için tasarlandığını biliyoruz. Referans olarak Tesla Model 3 184,8 inç (4.695 mm) uzunluğunda ve tekerlekler arası 113,2 inç (2.875 mm) ölçülerindedir.

Ayrıca STLA Large'ın hem 400 hem de 800 volt şarj teknolojisini desteklediğini, 85 ila 118 kWh arasında pil paketleri sunabildiğini ve nihai konfigürasyonunda bir EV'yi 2 saniye aralığında 96 km / s gönderebileceğini biliyoruz. Sedanlar için 800 km elektrikli sürüş menzili vaat ediliyor ve platform önden, arkadan ve dört tekerlekten çekiş konfigürasyonlarına uyum sağlayabiliyor. Hibrit uygulamaların da üstesinden gelebilen platform, elektrikli araç satışlarının durması ve hibrit talebinin artmaya devam etmesi halinde Chrysler ekibinin ihtiyaç duyabileceği bir özellik.

Halcyon ve yeni tasarım dili hakkında ne düşünüyorsunuz? Chrysler Airflow'u bir kenara bırakıp çizim tahtasına geri dönmekte haklı mıydı? Bir yorum bırakın ve bize bildirin.