Fiat Multipla'yı Hatırlıyor musunuz? 90'ların İkonunu Elektrikli Araç Çağı İçin Yeniden Yaratmak

Tartışmalı tasarımına rağmen veya belki de büyük ölçüde bu nedenle, 1998 Fiat Multipla, boyutuna göre çok fazla pratikliğe sahip, şimdiye kadar yapılmış en tanınmış minivanlardan biri olmaya devam ediyor.

Son projesi için bu modelden ilham alan bağımsız tasarımcı Marco Maltese de dahil olmak üzere, bazıları bu modeli zamanının ötesinde görüyor. Sanatçı, Multipla'nın 21. yüzyıl için modern bir versiyonunu dijital olarak yeniden yarattı, ikonik tasarım öğelerini güncelledi ve akülü-elektrikli bir güç aktarma organını dahil etti.

"Re.Multipla" projesi birçok açıdan Renault'nun Twingo mini'yi yeniden canlandırmasını yansıtıyor ve muhtemelen otomobil üreticileri arasında 90'ların ikonik modellerini yeniden tanıtma eğilimini ateşliyor. Renault'nun yaklaşımına benzer şekilde Maltese, Roberto Giolito'nun Fiat Multipla'nın orijinal tasarımına sadık kalırken, çağdaş stil trendlerini birleştirdi ve benzersiz dokunuşlar ekledi.

1998'den 2010'a kadar üretilen orijinal Multipla'da olduğu gibi (Çin'de 2013'e kadar devam etmesine rağmen), profil karakteristik iki parçaya bölünme özelliğini koruyor. Bununla birlikte, göze çarpan güncellemeler arasında arkaya doğru serada daha keskin bir şekil ve daha yontulmuş karoser yer alıyor.

Üç kollu tasarıma sahip daha büyük jantlar, daha alçak ve daha geniş duruşla birleştiğinde Re.Multipla'ya sportif ve dik bir görünüm kazandırıyor.

Daha da önemlisi, ön camın alt kısmına monte edilen imza niteliğindeki aydınlatma üniteleri yerini daha ince Y şekilli LED'lere bırakmış. Ana farlara gelince, yuvarlak şekillerini korudular ancak artık burundan çıkıntı yapıyorlar.

Diğer havalı özellikler arasında intihar kapılarını ima eden yan camların tabanındaki ince kapı kolları yer alır. Ayrıca, belirgin arka çamurluklar ve arka camın yan camlarla kusursuz bir şekilde harmanlanan aerodinamik konturu, genel olarak ayırt edici tasarıma katkıda bulunur.


Her ne kadar tasarımcı iç mekanın renderlarını sunmamış olsa da, amacın orijinal Fiat Multipla'nın alışılmadık iki sıralı, altı koltuklu düzen karakteristiğini korumak olduğu açıktır. Bu düzen, geniş seranın cömert genişliği ve kutu şeklinin sağladığı ferahlığı en üst düzeye çıkarıyor.

Bu tamamen bir tasarım çalışması olduğundan, Maltese alt yapıya ilişkin ayrıntılara girmedi, ancak minivanın zemine monte edilmiş bir batarya paketi ve elektrikli motorlara sahip olmasını öngördü. Orijinalin 1.6 litrelik benzinli motorunun muhtemelen en modası geçmiş özelliği olduğu düşünüldüğünde, bu konfigürasyon Multipla'nın karakteriyle iyi uyum sağlıyor. Çevresel faydalara ek olarak, elektrik tahriki minivana etkileyici performans rakamları sunabilir.

Orijinal aracın aile odaklı karakterine rağmen yol tutuşu ve sürüş dinamikleri açısından övgüler aldığını da hatırlatalım.

Yeni bir Multipla günümüz dünyasına uygun mu?

Multipla'yı geri getirmek, meraklılar ve benzersiz tasarımına nostalji duyanlar arasında kesinlikle ilgi uyandırabilir. Ancak böyle bir hamlenin başarısı pazar talebi, teknolojik gelişmeler ve tüketici tercihleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Başka bir retro-fütüristik EV ise, özellikle elektrikli araçlara ve retro stile olan ilginin artmasıyla dikkat çekebilir.

Yakın zamanda Fiat Multipla'nın bir defaya mahsus özel sürümü, modelin mirasına olan ilginin devam ettiğini gösteriyor, ancak bunun tam ölçekli bir canlanmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini göreceğiz.