Mercedes Yumurta Şeklindeki Elektrikli Araçlardan Vazgeçiyor, EQ İsmini Bırakıyor

Concept CLA, Mercedes EV tasarımı ve isimlendirme kuralları söz konusu olduğunda gelecek şeylerin bir işaretidir

Mercedes, verimliliği ve menzili en üst düzeye çıkarmak amacıyla, ilk bir avuç modern elektrikli aracına, biraz kişiliksiz olsa da çok farklı bir tasarım verdi. Bununla birlikte, pürüzsüz görünüm o kadar da iyi karşılanmadı ve otomobil üreticisi şimdi EV'lerine biraz daha stil kazandırmak istediğini söylüyor.

Örneğin, EQS 0.20 sürtünme katsayısına sahip ve bu da onu yoldaki en kaygan otomobillerden biri yapıyor. Ne yazık ki, raporlar tasarımının Mercedes'in çekirdek alıcılarına o kadar da hitap etmediğini gösteriyor ve bu da onu bir muamma ile karşı karşıya bırakıyor. Şirketin otomobil mühendisliğinden sorumlu Başkan Yardımcısı Christoph Starzynski'ye göre marka, araçlarının estetik açıdan daha hoş olmasını sağlamak için daha fazla çaba sarf edecek.

Starzynski Top Gear'a verdiği demeçte "Bu yorumu aldık ve bu yorumu ciddiye alıyoruz" dedi. "Concept CLA'daki [tasarım] diline baktığımızda ve belki biraz daha geleceğe baktığımızda, bunun benimseneceğini kesinlikle görebileceğimizi düşünüyorum."

Concept CLA oldukça yumuşak kalırken, EQS'nin kısa yuvarlak ön ucunun aksine uzun düz bir kaput ile oranları biraz daha geleneksel. Buna rağmen oldukça aerodinamik ve Mercedes WLTP test döngüsünde 466 milden (750 km) fazla menzil sunacağını vaat ediyor.

Starzynski Concept CLA'nın Mercedes-EQ tasarımının geleceğinden ne beklememiz gerektiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bu aynı zamanda isimlerle ilgili olarak da gelecek şeylerin bir işareti. EQE, EQS ve EQC'den farklı olarak "EQ" markasını modelden çıkarıyor.

Bu, otomobil üreticisinin yaklaşan isimlendirme stratejisinin bir parçası. Bir marka olarak EQ'dan vazgeçmek istemese de Starzynski, Mercedes'in tamamen elektrikli olma planının, her modelin başına iki harf eklemenin bir gün gereksiz olacağı anlamına geldiğini söyledi.

Ve o gün beklediğinizden daha erken gelebilir. Yönetici, tamamen elektrikli G-Serisi'nin bu yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıktığında EQ-boş adlandırma kuralını bırakan ilk model olacağını açıkladı.

Starzynski ayarlamalara rağmen Mercedes'in EQ markasından oldukça memnun olduğunu söyledi. Lüks elektrikli araçlara olan talebin umduğundan daha zayıf olduğu Çin'de bazı zorluklar yaşasa da, marka başka yerlerde iyi performans gösteriyor.

Starzynski, "Avrupa'da da oldukça mutluyuz, BEV'in [bataryalı elektrikli araçlar] genel olarak yükseldiğini görüyoruz" dedi. Bu arada, ABD'de "burada EV tarafını erken benimseyenler vardı ve segmentte elektrikli bir Mercedes olmadığı için temelde farklı bir markaya gidiyorlardı. Çok sayıda müşteriyi markamıza geri çektik. Bu çok olumlu bir işaret."

Almanların "en iyimser insanlar olmadığını" kabul etmekle birlikte, EQ markasının çoğu pazardaki performansını "aslında oldukça iyimser" olarak nitelendirdi.